Annonce:
Annonce:

Slagtet midt i våbenhvile: Tusind flygtede i rædsel

En planlagt tilbagetrækning var i virkeligheden en panisk flugt, fortæller sårede ukrainske soldater

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Død eller fangenskab.

Det er det eneste, som venter de ukrainske soldater, som bliver tilbage i den østukrainske spøgelsesby Debaltseve.

Tusinder soldater er flygtet ud af den hærgede by efter et svidende nederlag til prorussiske separatister, som i løbet af de seneste dage har fyldt himlen over byen med skyts fra tungt artilleri.

Soldaternes flugt fra byen har, trods modsatte meldinger, været nærmest panisk, siger ukrainske soldater til det britiske medie Guardian.

- Der var en, som havde fået sin hånd skudt af. Det eneste, jeg kunne gøre, var at stoppe blødningen, lægge ham et behageligere sted og håbe på, at nogle af de efterfølgende kampvogne ville samle ham op, siger Albert Sadarian, en sygepasser i de ukrainske styrker, som flygtede ud af byen.

Debaltseve har forvandlet sig til en spøgelsesby efter voldsomme kampe. Her hjælpes en gammel mand ud af byen af en ukrainsk soldat. (Foto: AP)
Debaltseve har forvandlet sig til en spøgelsesby efter voldsomme kampe. Her hjælpes en gammel mand ud af byen af en ukrainsk soldat. (Foto: AP)
 

Annonce:

'Planlagt og organiseret'
De politiske ledere, den franske præsident, François Hollande, den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den ukrainske præsident, Petro Poroshenko, mødtes i sidste uge med den russiske præsident, Vladimir Putin. De fire ledere nåede efter marathonforhandlinger frem til en aftale - den såkaldte Minsk-aftale - om våbenhvile i konfliktområdet, som skulle træde i kraft søndag i sidste uge.

Men trods aftalen har de prorussiske separatister presset den ukrainske hær, og de ukrainske styrker har svaret igen. Kampene er fortsat, særligt omkring Debaltseve, som har en militærstrategisk vigtige position.

Det fik onsdag præsident Poroshenko til at sige, at de ukrainske regeringstyrker gik i gang med en 'planlagt og organiseret' tilbagetrækning fra byen.

Den udlægning står dog i skarp kontrast til det, som de ukrainske soldater oplevede.

En såret kossak assisteres af prorussiske separatister. (Foto: AP)
En såret kossak assisteres af prorussiske separatister. (Foto: AP)
 

Bagholdsangreb under flugt
Beslutningen blev nemlig ikke taget af Poroshenko, men af soldater på jorden inde i byen. De oplevede situationen som katastrofal, fortæller soldater, som Guardian mødte foran et hospital i byen Artemivsk, der ligger omkring 50 kilometer nord for Debaltseve.

Selv om de flygtede, røg mange direkte i bagholdsangreb på prorussiske separatister, som ventede uden for byens grænser.

Annonce:

- Der er ingen by tilbage, den er jævnet med jorden. To timer efter våbenhvilen, begyndte frygtelige ting… Indbyggerne er i kældrene. Der er mange lig, som bare bliver liggende, fordi separatisterne skyder, sagde en mand med kaldenavnet 'Sejler.'

- Du kan ikke stole på russerne. De lyver, og lyver og lyver. Våbenhvilen kommer ikke til at virke, sagde en mand ved navn Igor Nekrasov fra sin pansrede mandskabsvogn.

Ifølge de ukrainske regeringsstyrker er 22 soldater blevet dræbt alene onsdag, og mindst 150 såret i løbet af de seneste dage i Debaltseve.

Samtidigt viser statsejet russisk tv billeder fra byen, hvor prorussisk separatister har hejst deres flag, og billeder af tilfangetagne ukrainske soldater.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: