Soldater har åbnet ild: 'Vi er dybt bekymrede'

Pakistan og Indien er igen på kollisionskurs efter flere dage med voldsomme uroligheder i den omstridte Kashmir-region

Demonstranter raser over de seneste dages udvikling i Kashmir-regionen. Foto: Arif Ali/Ritzau Scanpix
Demonstranter raser over de seneste dages udvikling i Kashmir-regionen. Foto: Arif Ali/Ritzau Scanpix

Situationen spidser for alvor til i Kashmir-regionen torsdag, hvor pakistanske og indiske soldater er begyndt at beskyde hinanden.

Verdensorganet FN udtrykker nu stor bekymring over udviklingen mellem de to atommagter, som har udkæmpet blodige krige i 1947, 1965 og 1999 om den omstridte grænseregion.

Onsdag indstillede Pakistan alt handel med Indien, og sent ud på natten meddelte indisk statsradio, at soldater på begge sider af våbenhvilelinjen har åbnet ild mod hinanden.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Indiske tropper patruljerer i de øde gader i byen Srinagar i Kashmir-regionen. Foto: Danish Ismail/Ritzau Scanpix
Indiske tropper patruljerer i de øde gader i byen Srinagar i Kashmir-regionen. Foto: Danish Ismail/Ritzau Scanpix

Ophæver særstatus
Den årelange konflikt er blusset op igen, efter den indiske regering mandag tog verdenssamfundet på sengen ved at ophæve den særlige paragraf 370 i forfatningen, der skulle sikre Kashmir-regionen særstatus i form af delvist selvstyre.

Efterfølgende er det indiske militær rullet ind i regionen, hvor de er blevet mødt af stor modstand hos befolkningen, der til gengæld er blevet anholdt i massevis.

Pakistan er rasende og har udvist den indiske ambassadør, ligesom landets ledelse har sat sit militær i højeste beredskab.

- Vi vil benytte alle diplomatiske kanaler for at udstille det brutale, racistiske, indiske regime, siger premierminister Imran Khan i en pressemeddelelse.

FN bekymret
FN er ligeledes særdeles opmærksomme på den eskalerende konflikt mellem Pakistan og Indien.

'Vi er dybt bekymrede for, at den seneste udvikling i det indisk-kontrollerede Kashmir vil forværre menneskerettighederne i regionen', skriver de på Twitter.

Ny æra
I Indien ser premierminister Narendra Modi, der netop har genvundet regeringsmagten i verdens folkerigeste demokrati, dog helt anderledes på sagen.

- Afskaffelsen af artikel 370 er begyndelsen på en ny æra. Der vil ske en stor udvikling, og alle borgere vil få deres rettigheder, siger han ifølge det britiske medie BBC.

Seneste optrapning mellem de to stormagter skete i februar, hvor en bilbombe dræbte 44 indiske politifolk i Kashmir. Det angreb menes en pakistansk oprørsgruppe at stå bag.

Efterfølgende sendte Indien 12 kampfly i luften for at bombe udvalgte mål i Pakistan, men her nedskød militæret flere af dem og tog en pilot til fange.

Sidenhen har der hersket en skrøbelig fred mellem de to arvefjender, hvis forhold nu igen står over for endnu en alvorlig prøve. 

Kashmir har været omstridt i årtiier

Indiens militær nedskød onsdag mindst et af Pakistans fly, og mistede angiveligt samtidig selv et kampfly i en eskalerende konflikt mellem de to nabolande.

Herunder fakta om Kashmir-konflikten:

* Indien og Pakistan har siden de opnåede selvstændighed i 1947 ligget i konflikt om Kashmir. Området udløste regulære krige mellem de to lande i 1947, i 1965 og i 1999.

* Det hinduistiske Indien kontrollerer to tredjedele af det bjergrige område. Både i den indiske og den pakistanske del er et stort flertal af indbyggerne muslimer. Der bor i alt omkring 11 millioner mennesker i regionen.

* Siden 1989 har der været et oprør i gang i den indisk-styrede del af Kashmir.Mere end 47.000 mennesker har mistet livet, mens omkring 10.000 er blevet bortført. Indien anklager Pakistan for at støtte oprøret og drive træningslejre for muslimske oprørere.

* India og Pakistan blev i 2003 enige om en våbenhvile, men fredsprocessen har stået i stampe i årevis - navnlig efter et blodigt angreb i Mumbai i 2008. Pakistanske ekstremister har fået skylden for massakren på 164 mennesker i den indiske storby.

* De to atommagter gør begge krav på Kashmir. En FN-resolution fra 1948 fastslår, at der skal holdes en folkeafstemning om Kashmirs fremtid, men den har endnu ikke fundet sted.

* Mange ønsker, at Kashmir skal være selvstændigt.

* En del af Kashmir, det stort set ubeboede området Aksai Chin, er kontrolleret af Kina.

Kilde: Ritzau

Indiske soldater inspicerer vragdele fra en nedstyrtet indisk helikopter i Kashmir-regionen i onsdags. Foto: Ritzau Scanpix Krig & katastrofer - 2. mar. 2019 - kl. 15:31 Kampe fortsætter i Kashmir efter frigivelse af pilot

Se også: Optrapper årelang konflikt: Pakistan stopper handel med Indien

Se også: Pakistan advarer: Klar til at bruge alle midler