Srebrenicas enker er skuffede over Karadzic-dom

Dommen mod Karadzic er for mild og kommer mange år for sent, mener nogle af de efterladte i Srebrenica

En kvinde leder efter sin families navne blandt kisterne af de dræbte i Srebrenica-massakren, da ligene blev begravet ved Srebrenica på 12-årsdagen i 2007. Foto: AP
En kvinde leder efter sin families navne blandt kisterne af de dræbte i Srebrenica-massakren, da ligene blev begravet ved Srebrenica på 12-årsdagen i 2007. Foto: AP
Følg Krig & katastrofer

Overlevende og efterladte efter massakren i den bosniske by Srebrenica mener, at 40 års fængsel til den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic ikke er en tilpas skrap dom for hans ansvar i folkedrabet på bosniske muslimer under krigen i 1990'erne.

Og dommen kommer alt for sent, lyder det fra dem.

- Jeg er så skuffet, siger den 64-årige Bida Smajlovic, som fulgte med i domsafsigelsen på bosnisk tv sammen med sine to svigerinder i byen Potocari.

Byen ligger lige ved siden af Srebrenica, og det var her de tre kvinder sidst så deres mænd for 21 år siden.

- Vi har været i chok lige siden det første skud, og dette er endnu et chok, siger Bida Smajlovic.

Hun og hendes svigerinder mistede deres mænd, da bosnisk-serbiske styrker under general Ratko Mladics kommando indtog Srebrenica, som ellers var udråbt af FN til at være en såkaldt sikker zone.

Karadzic dømt ansvarlig for drab på 8000 bosniske muslimer

De bosnisk-serbiske soldater adskilte byens mænd fra kvinderne, og i løbet af de næste dage myrdede soldaterne omkring 8000 muslimske mænd og drenge i den værste massakre i Europa siden Anden Verdenskrig.

Bida Smajlovics mand forsøgte at undslippe sammen med sine to brødre, men de blev alle tre slået ihjel. Ligene blev fundet i to forskellige massegrave i det østlige Bosnien, hvor arbejdet med at finde de sidste jordiske rester af ofrene stadig er i gang.

- Jeg ville ønske, der var dødsstraf, siger den 73-årige Vasva Smajlovic.

- Min mand har været død i 20 år, og Karadzic er stadig i live. I det mindste havde jeg forventet fængsel på livstid, siger hun.

Hendes svigerinde Bida Smajlovic, der bor med udsigt til den store kirkegård, hvor de 7000 identificerede ofre er begravet, mener at dommen kommer alt for lang tid efter massakren fandt sted.

- Vi fik vores domme i 1995. Og der er ingen straf, der kan kompensere for de rædsler, vi har været igennem.

FN-menneskeretschef: Karadzic-dom er en advarsel

Bosniens muslimske præsident, Bakir Izetbegovic, siger i en kommentar til afgørelsen, at det er den vigtigste dom siden Nürnbergprocessen mod Nazitysklands top.

- Det vigtige er, at der er fældet dom over en forfærdelig politisk ideologi, siger han.

Derimod mener den politiske leder i den bosnisk-serbiske republik, som Karadzic var med til at oprette, at torsdagens dom over Karadzic er uretfærdig.

Den "bidrager til ny splittelse" i Bosnien, siger den bosnisk-serbiske præsident, Milorad Dodik, ifølge nyhedsbureauet AFP.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+