Stor mystik: Islamisk Stat vælter sig i spritnye Toyota-biler

Ingen ved, hvordan Islamisk Stat er kommet i besiddelse af så mange nye Toyota-modeller

Islamisk Stat kører rundt i store Toyota-konvojer på flere billeder og videoer (Foto: AP)
Islamisk Stat kører rundt i store Toyota-konvojer på flere billeder og videoer (Foto: AP)

Hvordan i alverden har Islamisk Stat fået fingrene i så mange Toyotaer?

Det spørgsmål stiller både Toyota og den amerikanske regering sig selv i disse dage.

På de seneste propaganda-billeder og i propaganda-videoerne poserer terrororganisationen med flere store, nye Toyota-biler i massevis.

Men ingen kan finde ud af, hvor IS har dem fra.

- Har har stillet dette spørgsmål til vores naboer. Hvordan kan disse spritnye biler - hundredvis af dem - endte i hænderne på Islamisk Stat, siger USA's ambassadør i Irak til ABC News.

Vækker undren hos Toyota
Heller ikke den japanske bilgigant kan finde ud af, hvordan Islamisk Stat har fået fat i bilerne.

- Vi har en streng politik om, at vi ikke sælger biler til folk, der har intentioner om at bruge dem til paramilitære eller terrorist aktiviteter, siger Toyotas kommunikationsdirektør i Washington Ed Lewis.

Men det kan allerede være for sent for Toyota. Ifølge tidligere FN-Ambassadør Mark Wallace, der i øjeblikket er administrerende direktør for et projekt, der kalder sig Anti Ekstremisme Projekt

(Foto: AP)
(Foto: AP)

- Ulykkeligvis er Toyota Land Cruiser og Hillux (to Toyota-typer, red.) allerede blevet en del af Islamisk Stats brand. Der er propaganda-videoer, hvor gruppen poserer med en hel konvoj af biler, og det er meget bekymrende for os, siger Mark Wallace til ABC News.

Forsøge at få svar
USA's såkaldte Treasury's Terror Financing Unit har bedt Toyota om at finde ud af, hvordan Islamisk Stat har fået fingrene i bilerne.

- Jeg kan ikke gå i detaljer om vores samarbejde med US Treasury, da vi ikke ønsker at vanskeliggøre deres undersøgelser. Samtidig ønsker vi ikke at gøre det lettere for disse kriminelle gruppe at få fingrene i bilerne, siger Ed Lewis til ABC News.

Toyotas egne tal viser, at er antallet af solgte Toyota Land Cruisers og Hillux er tredoblet fra 6000 solgte biler i 2011 til 18000 solgte biler i 2013.