Strategi mod Islamisk Stat fastholdes trods henrettelser

Forsker: Strategi er ikke nogen statisk størrelse, men henrettelser begået af IS, har begrænset betydning

(Foto: AP)
(Foto: AP)

De barbariske henrettelser af udenlandske gidsler, som Islamisk Stat (IS) har foretaget en række af siden sommeren 2014, skaber vrede og forfærdelse i det internationale samfund.

Men de vil ikke umiddelbart føre til ændringer af USA's og EU's overordnede strategi over for den ekstremistiske bevægelse, vurderer i iagttagere.

- En strategi er ikke nogen statisk størrelse. Den bliver hele tiden påvirket af omgivelserne, og den må hele tiden tilrettes, men grundlæggende forbliver hele strategien for interventionen i Irak og Syrien den samme, siger Johannes Riber Nordby, som er sikkerhedspolitisk analytiker ved Forsvarsakademiet.

Her ses moren til den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh holde et billede op foran en regeringsbygning i Amman. (Foto: AP) Krig & katastrofer Forsker om gidseldrab: IS kan være på vej til Jordan

Han påpeger, at USA og EU sammen med deres allierede ikke har som mål selv at nedkæmpe Islamisk Stat, men foretager angreb fra luften til støtte for kurdiske og irakiske landstyrker, hvilket følges op af kapacitetsopbygning i Irak, så landet selv bliver i stand til at nedkæmpe IS.

I Syrien er det primære mål at svække Islamisk Stat og støtte de demokratiske oprørsgrupper, fremhæver Nordby.

- Det var for eksempel aldrig et mål at beskytte byer som Kobani i Syrien. Det er sket som en følge af pres fra medier og kurdiske grupper, og det har fået uventet stor opmærksomhed, hvilket kan påvirke strategien fremover.

- Men det er ikke noget mål at forsvare enkelte byer eller områder, pointerer han videre.

Sajida al-Rishawi åbner på dette billede fra 2005 sin jakke og viser sit bombebælte, som hun havde forsøgt at detonere uden held. (AP/Jordanian TV, File) Krig & katastrofer Henrettet kvinde var centrum i gidsel-strid

Som et eksempel på, at Islamisk Stats barbariske gidseltagninger og henrettelser gør indtryk henviser Nordby til, at piloter fra De Forende Arabiske Emirater.

De har ikke deltaget i luftbombardementer i omkring fire uger, fordi de kræver flere garantier for deres piloters sikkerhed på bombetogterne ind over Syrien.

- Alliancen, der kæmper mod IS, kan komme under pres i spørgsmålet om, hvorvidt der skal samarbejdes med det syriske regime under præsident Assad, påpeger Nordby med henvisning til, at forskellige grupper i Mellemøsten synes at overveje det.

To plakater i Jordan med piloten, Muath al-Kaseasbeh, som blev dræbt af IS. Teksten siger 'Vi er alle Muath'. Krig & katastrofer Syrien til Jordan efter gidseldrab: Hjælp os med at bekæmpe IS

- Men det er svært at forestille sig, at Saudi-Arabien vil samarbejde med Assad, som er allieret med Iran, ligesom USA flere gange har udelukket, at Assad kan være en samarbejdspartner og komme tilbage i det gode selskab.

- Men selvfølgelig bliver det drøftet som en mulighed. Strategi er ikke statisk, og kampen mod IS bliver langvarig og uforudsigelig.