Sudans præsident risikerer anholdelse

FN's generalsekretær kræver at Sydafrika anholder Sudans leder

(Foto: AP)
(Foto: AP)

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, siger, at en anholdelsesordre, som er udstedt af Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for Sudans præsident, Omar al-Bashir, må føres ud i livet af de lande, som har underskrevet Haag-domstolens statutter.

- Den Internationale Straffedomstols anholdelsesbegæring for præsident al-Bashir, der er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og krigsforbrydelser, må føres ud i livet.

ICC's autoritet må respekteres, siger FN's generalsekretær med henvisning til Sydafrika, som er under pres for at anholde den efterlyste sudanske præsident.

Bashir har forbud mod at forlade Sydafrika, før en domstol mandag har taget stilling til begæringen om at fængsle ham.

Men talsmænd for den sudanske regering siger, at Bashir under alle omstændigheder forlade landet senere mandag, siger en talsmand for den sudanske leder.

- Vi forlader Sydafrika i dag, fastslår talsmanden Mohamed Hatem.

Ifølge den sydafrikanske avis Mail and Guardian er der modstridende rapporter om, hvor Bashir befinder sig. Nogle oplysninger tyder på, at han allerede har forladt Sydafrika.

Avisen Mercury skriver således, at det har fået oplyst, at Bashir under stor politieskorte har forladt Sydafrika.

Omar al-Bashir er eftersøgt af Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for folkedrab, krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden i Sudans vestlige Darfur-region.

En sydafrikansk dommer gav søndag Sudans præsident forbud mod at forlade Sydafrika, før domstolen i Pretoria har taget stilling til begæringen om at fængsle ham.

Det skal efter planen ske ved et retsmøde mandag klokken 11.30 dansk tid.