Superstjerner advarer: Vågn op!

Madonna, Cristiano Ronaldo og Leonardo DiCaprio melder sig i koret af toppolitikere og kendte, der frygter for Amazonas' overlevelse

De chokerende billeder af skovbranden har vakt røre over hele verden. Video: Reuters

Jordens lunger brænder.

Verdens største regnskov, Amazonas, står på tredje uge i flammer, mens verdenssamfundet ikke kan blive enige om at sætte alle kræfter ind på at stoppe de massive skovbrande.

Amazonas står for 20 procent af verdens ilt-produktion, og regnskoven, der strækker sig over et område større end Vesteuropa, rummer enorm biodiversitet og et rigt dyreliv.

Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino Krig & katastrofer Alarm over Amazonas: - Det er en international krise

Afgørende del af klimaet
Alt det er truet på sin eksistens lige nu, og det får nu flere verdensstjerner og statsledere til at råbe vagt i gevær. Først kaldte den franske præsident Emmanuel Macron flammehavet i Amazonas for en international krise. Sidenhen fulgte FN's generalsekretær, António Guterres, trop.

Foruden den franske præsident er filmstjernen Leonardo DiCaprio også gået ind i sagen. I en række opslag på sin Instagram-profil skriver han blandt andet.

'Jordens lunger er i flammer. Brasiliens Amazonas er hjem til en million indfødte og tre millioner arter ... Det er verdens største regnskov og en afgørende del af vores løsning på klimaudfordringerne. Amazonas har brug for mere end vores bønner', skriver DiCaprio


Vågn op!
Leonardo DiCaprio opfordrer ligeledes sine 34 millioner følgere til at donere penge for at redde regnskoven - og stemme for en ny præsident i Brasilien til fordel for den kontroversielle Jair Bolsonaro.

Specielt Bolsonaro er havnet i søgelyset, fordi han senest har beskyldt interesseorganisationer for at stå bag de godt 76.000 skovbrande, som har udslettet store dele af Amazonas siden januar.

Den kritik bakker stjernesangeren Madonna op i. Hun langer ud efter præsidenten på sin Instagram-profil.

'Flammerne raser, og Amazonas fortsætter med at brænde. Det er ødelæggende for Brasilien... Bolsonaro, venligst ændr din politik, og hjælp ikke kun dit land, men hele planeten ... Vi er nødt til at VÅGNE OP!', skriver hun blandt andet.

Red planeten
Superstjerner som Kris Jenner og den femdobbelte vinder af prisen som verdens bedste fodboldspiller Cristiano Ronaldo beder også verdenssamfundet om at reagere.

Den portugisiske fodboldspiller skriver på Twitter:

'Amazonas producerer mere end 20 procent af verdens ilt, og den har været i brand de sidste tre uger. Det er vores ansvar at redde vores planet', lyder det fra fodboldstjernen.

Mørke skyer over Sao Paulo. Foto: Andre Lucas/dpa Samfund Danske Mikkel i São Paulo: Der dalede aske ned fra himlen

Sådan så der ud over São Paulo tirsdag. Foto: Andre Lucas/Ritzau Scanpix Samfund LIVE: Amazonas står i flammer: Sort regn over millionby

En frivillig brandmand kæmper med flammerne i Brasilien. Foto: Ritzau Scanpix Samfund Amazonas brænder: Hele kloden hærges af skovbrande