Svensk avis: Irakisk politi torterer og skærer hovedet af IS-fanger

Svenske Expressen rapporterer om gruopvækkende metoder, der bruges af irakiske politistyrker

To irakere viser stolt en blodig kniv frem for kameraet. Foto: Expressen
To irakere viser stolt en blodig kniv frem for kameraet. Foto: Expressen

Tilfangetagne IS-soldater i Irak bliver udsat for tortur, mishandling og halshugninger.

Det viser filmoptagelser, som svenske Expressen er kommet i besiddelse af.

Avisens krigs-korrespondent Magda Gad har besøgt den irakiske politistyrkes 5. division og har her fået udleveret videomateriale, der ifølge ekspert i folkeret viser, at irakiske politibetjente og soldater gør sig skyldige i krigsforbrydelser.

En af politibetjentene er irakeren Falah Aziz. Han kalder sig for 'halshuggeren' og hævder at have skåret hovedet af 50 levende mennesker, ligesom han har slået 130 ihjel.

- Som de slagtede mine brødre, sådan slagter jeg også dem. Altså følelsen - jeg kan ikke forklare, hvor godt jeg har det med det, siger han til Expressen.

Skærer halsen af ung mand
Falah Aziz viser Expressen film, som han har liggende på sin mobiltelefon, og som han har publiceret på Facebook. En film viser, hvordan han skærer halsen af en ung mand, mens han er omgivet af irakiske politistyrker.

Ingen på filmen lader til at protestere. De fejrer i stedet at han skærer hovedet af.

En film viser, hvordan Falah Aziz skærer hovedet af en ung mand, mens han er omgivet af irakisk politi. Ingen i filmen ser ud til at protestere. Foto: Expressen
En film viser, hvordan Falah Aziz skærer hovedet af en ung mand, mens han er omgivet af irakisk politi. Ingen i filmen ser ud til at protestere. Foto: Expressen

Andre videosekvenser viser, hvordan Falah Aziz går rundt blandt irakiske styrker med et afhugget hoved. De mishandler mænd, som sidder bagbundne og med bind for øjnene på et gulv. Mændene bliver slået med pisk, noget som ligner elkabler og en metalgenstand i en kæde. En fange udsættes for kvælning ved, at man holder ham for munden.

Fangerne har ingen mulighed for at forsvare sig selv. De sidder og skriger.

'Har skåret hovedet af 50'
Falah Aziz medgiver over for Expressens reporter, at fangerne ikke får nogen rettergang, inden de slås ihjel. Han forklarer sine handlinger med, at IS har drevet ham til at gøre det. Falah Aziz' fire storebrødre er alle døde i kampene mod IS-styrkerne. Samtidig fortæller han, at det ikke er alle, der slås mod IS, som han selv gør.

Ifølge Expressen viser Falah Aziz de film og billeder, han har på sin mobiltelefon, og som han har lagt ud på sin Facebook-profil, som om de var helt normale. Hans stemme er livagtig og beslutsom.

- Mit særlige ønske er at slagte dem. 50 har jeg skåret hovedet af. Men sammenlagt har jeg slået 130 ihjel.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er levende eller døde mennesker, han har skåret hovedet af, svarer han:

- Nej, nej, levende.

Og på et spørgsmål om, hvorvidt det er en levende eller død unge mand eller dreng, der får skåret halsen over på en video, siger Falah Aziz:

- Han er levende. Vi tog ham på toiletterne.

Fangerne får ingen rettergang, inden de henrettes. Foto: Expressen
Fangerne får ingen rettergang, inden de henrettes. Foto: Expressen

'Vores medfølelse er slået ihjel'
Ifølge Expressen er toiletter et almindeligt gemmested i krigen mod IS. Toiletter plejer at være det sidste sted, som styrkerne gennemsøger. Derfor er mennesker begyndt at gemme sig dér.

Falah Aziz har kæmpet mod IS siden sommeren 2014, hvor IS indtog millionbyen under det første slag. Når han bliver spurgt om, hvorfor han gør, som han gør, svarer han:

- De har drevet os til at gøre det. Det, som de har gjort, har slået vores medfølelse ihjel. At finde sin bror slagtet eller sin mor slagtet. Hvad ville du gøre? Så ved du ikke, hvad du skal gøre. Det, som de har gjort imod os, må vi gøre mod dem.

En anden af Falah Aziz' videoer viser ham sammen med kolleger fra de irakiske styrker. Han holder en kniv i hånden. Både kniven og hans hånd er smurt ind i blod.

- Har er den mand, der slagter IS, råber en af soldaterne til ham igen og igen.

Det får Falah Aziz til at kigge mod kameraet, mens han siger.

- Dette er jeres blod, I hunde. Jeg sværger, at hver muslim er det samme værd som tusind af jer.

En ung mand i baggrunden vælger at hylde ham.

- Godt arbejde.

Krigsforbrydelser
Ekspert i folkeret, professor Ove Bring, har set Expressens materiale igennem. Han kalder det, som han ser, for 'helt åbenbare krigsforbdyelser.

- Det er handlinger, som har været ulovlige siden 1899 og den første fredskonference i Haag. Det er en behandling af soldater - IS-soldater åbenbart - som befinder sig uden for striden, siger Ove Bring til Expressen

- Er man 'hors de combat', som det hedder på fransk 'udenfor striden' og ikke kan forsvare sig og ikke kan slås normalt som en soldat, så skal man tages til fange og behandles på en human måde, mens man venter på en dom for eventuel krigsforbrydelse, siger han.

Ove Bring fortæller, at det ikke har nogen betydning, om Falah Aziz anses for at være en del af den USA-støttede irakiske politistyrke, eller om han skal vurderes som en slags frivillig i politiets arbejde.

– Det, der sker her, er, at de henretter personer, som er taget til fange, på en brutal måde. Det er til og med mere alvorligt end at henrette dem ude på kamppladsen, hvor striden foregår.

- Alle, som deltager som kombattanter i en sådan konflikt, bør respektere krigens love, siger Ove Bring.

Efter at Expressen har omtalt Falah Aziz, er mandens Facebook-profil blevet lukket.

Du kan se Expressens indslag her.

Danske soldater har mistanke om tortur på militærbase

Expressens afsløring af tortur mod og halshugninger af tilfangetagne IS-soldater kommer samtidig med, at dagbladet Information fortæller om mistanke om tortur begået af medlemmer af den irakiske specialstyrke Counter Terrorism Service (CTS).

Forsvaret har de seneste måneder haft mistanke om, at der muligvis foregår fangemishandling i et fængsel på Al-Asad Airbase i Irak, skriver Information.

Mistanken er opstået, efter at en irakisk kilde på basen 10. april fortalte danskerne, at der foregår tortur 'hver nat' på basen. Få dage senere ser danske soldater en gruppe bagbundne fanger med bind for øjnene blive transporteret ud fra basen. En af fangerne havde blod på sin skjorte efter, hvad der lignende et sår i nakken.

Disse episoder blev meldt til Værnsfælles Forsvarskommando i Danmark og den amerikanske lejrledelse i Irak. Men der er ifølge Information aldrig blevet undersøgt, om der var hold i mistanken.

Årsagen er ifølge en aktindsigt, som Information har fået, at man ikke ønsker at 'støde' sine irakiske samarbejdspartnere. I stedet vil man 'forsigtigt og diskret' spørge vagter ved en vejspærring, om de har hørt noget. Det har de pågældende vagter ikke, selv om de medgiver, at der transporteres fanger til og fra basen, og at fangerne formentlig også får tæsk.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sagde for to uger siden, at danskerne skal gribe ind over for formodede overgreb, men ifølge Forsvaret kan danskerne ikke efterforske interne irakiske anliggender.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?