Syrere fængslet for migrant-drengs død i Tyrkiet

Fire formodede menneskesmuglere er fængslet i Bodrum, hvor båd med blandt andre to syriske drenge kæntrede

Aylan på tre år og Galib på fem år - druknede, da deres båd kæntrede på vej fra Tyrkiet til den græske ø Kos. (PRIVATFOTO)
Aylan på tre år og Galib på fem år - druknede, da deres båd kæntrede på vej fra Tyrkiet til den græske ø Kos. (PRIVATFOTO)

En tyrkisk domstol har varetægtsfængslet fire syrere, efter at de er blevet sigtet for at være skyld i mindst 12 menneskers - deriblandt en treårig syrisk dreng - som druknede under et forsøg på at sejle til den græske ø Kos, siger en lokal politichef i Bodrum til Reuters.

Den tyske statsanklager sigter syrerne for menneskesmugleri og for at have forvoldt mange menneskers død ved "fuld bevidst forsømmelighed" i forbindelse med dødsfaldene, som skete efter at gruppen var sejlet ud fra Bodrum i Tyrkiet.

En række fotos af den livløse treårige dreng, der skyllede i land på en strand i Tyrkiet, var onsdag blevet en central del af den store debat om Europas migrantkrise.

Faren til den druknede dreng vendte fredag hjem til grænsebyen Kobani i Syrien, hvor han nu har begravet sin familie.

Abdullah Kurdis kone, Rehan, og det syrisk-kurdiske pars to drenge - Aylan på tre år og Galib på fem år - druknede, da deres båd kæntrede på vej fra Tyrkiet til den græske ø Kos.

De tre blev begravet ved siden af hinanden i udkanten af Kobani, en by på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet, som er delvist ødelagt af kampe mellem Islamisk Stat og kurdiske krigere.

En lokal journalist, der var til stede ved begravelsen, oplyser, at mange var mødt op for at tage en sidste afsked med de to drenge og deres mor.

Abdullah Kurdi har fortalt, hvordan drengene "gled ud af mine hænder", da deres båd sank i havet.

- Som en far, der har mistet sine børn, ønsker jeg ikke noget for mig selv fra denne verden. Det eneste jeg ønsker er, at krigen i Syrien slutter omgående, sagde han på vej til Kobani.

Ved begravelsen sagde den knuste far, at hans familie kun var nogle få af de mange tusinde ofre for krigen i Syrien, og han bad om "en løsning på tragedien", siger Ebdi.

Forinden havde Abdullah Kurdi oplyst til den amerikanske tv-station CNN, at familien var på vej til Sverige.

- Alt det, jeg drømte om, er væk. Jeg vil begrave mine børn og sidde ved siden af dem, til jeg dør, siger den ulykkelige far til CNN.