Syrerne er nu den næststørste flygtningegruppe i verden

Mindst tre millioner syrere er på flugt. Læger advarer om, at kampen mod IS skygger for syrernes lidelser

Syrerne har overhalet afghanerne og er nu verdens største flygtningegruppe efter palæstinenserne, oplyser FN's Flygtningehøjkommissariat.

I de første seks måneder af 2014 blev antallet af syriske flygtninge øget med 704.000.

Da mindst tre millioner syrere anslås at være flygtet fra borgerkrigen i hjemlandet, kommer omkring hver fjerde flygtning registreret i første halvår 2014 nu fra Syrien, viser en opgørelse fra FN's flygtningeorgan, UNHCR.

Ifølge UNHCR kan antallet af syriske flygtninge endda være øget til 4,27 millioner i december. I alt har UNHCR det seneste år været involveret i hjælp til 13 millioner flygtninge rundt omkring i verden, det højeste antal siden 1996.

I juni sidste år blev det oplyst, at antallet af mennesker, der er fordrevet fra deres hjem af konflikter og kriser, havde oversteget 50 millioner for første gang i efterkrigstiden.

Krig & katastrofer FN's flygtningechef: Flygtningekriserne eskalerer

Krig & katastrofer Libanon vil bremse strømmen af syriske flygtninge

Fem millioner palæstinensiske flygtninge på Vestbredden og Gazastriben samt i Israels nabolande bliver varetaget af en separat FN-enhed, UNRWA. Omkring 2,6 millioner afghanere er flygtet fra deres hjemland.

Antonio Guterres, som er FN's højkommissær for flygtninge, siger, at de to kriser i Irak og Syrien har ført til en alvorlig flygtningekrise, og at der ingen steder er tegn på et lederskab, som tager udfordringerne op.

- Megakriserne i Syrien og Irak og antallet af nye kriser og gamle konflikter, som fortsætter, har ført til den værste flygtningekrise i verden siden Anden Verdenskrig, siger Guterres.

En gruppe syriske læger advarer om, at vestlige lande er blevet så optaget af kampen mod Islamisk Stat (IS), at de glemmer de almindelige syreres daglige lidelser.

- Der bliver kun talt om ekstremisme og Islamisk Stat, men ikke om kvinder og børn, der bliver dræbt, kroppe, der bliver lemlæstet og sønderrevet, maver, som bliver sprængt i stykker, hvilket lægerne står over hver eneste dag, siger Tawfik Shamaa, der er talsmand for lægerne i paraplyorganisationen UOSSM.

Han siger, at situationen er blevet endnu værre, siden en amerikansk-ledet koalition begyndte at foretage luftangreb mod IS i efteråret.

- Mellem 30 og 60 mennesker har mistet livet hver dag, siden bombardementerne begyndte, siger Shamaa.