Syrien klar til forhandling om russisk fredsplan

Damaskus er parat til "forberedende konsultationer" i Moskva i det nye år om mulige fredsforhandlinger

Syrien sagde lørdag, at det er parat til at deltage i "forberedende konsultationer" i Moskva i det nye år om mulige fredsforhandlinger med benblik på at få afsluttet borgerkrigen.

- Syrien er parat til at deltage i forberedende konsultationer i Moskva som følge af den syriske befolknings ønsker om at finde en vej ud af krisen, hedder det i en erklæring, som lørdag blev læst højt i det statslige tv med henvisning til kilder i udenrigsministeriet.

Moskva, der er den vigtigste allierede for Syriens præsident, Bashar al-Assad, har presset på for at få genstartet forhandlinger, som brød sammen i Genève i februar.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, sagde tidligere i denne måned, at han ønsker at se syriske oppositionsgrupper nå til enighed om en fælles linje før direkte forhandlinger kan blive arrangeret med styret i Damaskus.

Men Lavrov har ikke gjort det klart, hvilke grupper, som skal deltage.

Rusland har længe støttet Assad - også med våbenforsyning til det syriske militær. Men han er blevet en særlig vigtig allieret for Moskva siden de folkelige opstande i Det Arabiske Forår i 2011, der førte til forholdsvist fredelige revolutioner mod flere diktatorer i regionen.

Den første runde fredsforhandlinger blev indledt i Geneve den 22. januar. Den 15. februar sluttede anden runde af fredsforhandlingerne i Geneve uden resultat.

Over 200.000 mennesker har mistet livet under den syriske borgerkrig, der brød ud i marts 2011. 3,2 millioner mennesker er flygtet ud af landet, mens 7,6 millioner er fordrevet inde i Syrien.