Syriens Assad: Vi er åbne for dialog med alle - også USA

Syriens præsident Assad vil gerne tale med USA, men amerikanerne skal ikke prøve at presse ham, lyder det

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er villig til at have en "dialog" med USA, men hans position som leder af det krigshærgede land ønsker han ikke at drøfte.

Det siger Assad i nyhedsprogrammet "60 Minutes" på CBS ifølge et uddrag, som torsdag blev vist på den amerikanske tv-kanal.

Præsidenten bliver bedt om at kommentere nylige udtalelser fra den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, om, at USA er nødt til at forhandle med Assad for at få afsluttet konflikten i Syrien.

- Som udgangspunkt vil vi i Syrien sige, at enhver dialog er en positiv ting, og vi vil være åbne over for hvilken som helst dialog med enhver, herunder USA, om noget, der er baseret på gensidig respekt, svarer Assad.

Han oplyser, at der ikke har været nogen direkte kommunikation mellem Damaskus og Washington. Samtidig tilføjer Assad:

- Som jeg nævnte, er enhver dialog positiv, men selvfølgelig uden at der bliver lagt pres på Syriens suverænitet.

Efter John Kerrys bemærkninger tidligere denne måned understregede embedsfolk, at det fortsat er den amerikanske regerings mål at finde en politisk løsning på Syriens borgerkrig, der udelukker Assad fra fremtidig indflydelse.

Udenrigsministeriet i Washington har senere sagt, at det ikke kommer på tale at forhandle med Assad. Derudover har ministeriet gjort det klart, at kampen mod Islamisk Stat er USA's vigtigste prioritet i Syrien.

Den ekstremistiske bevægelse kontrollerer store dele af Syrien og Irak.

Borgerkrigen i landet er nu inde sit femte år. Mindst 220.000 personer er blevet dræbt i kampe mellem oprørsgrupper, der ønsker Assad afsat, og det syriske militær.