Syrienskrigere flygter fra døende kalifat

Fire danskere sidder i øjeblikket fængslet i Tyrkiet, mens myndighederne forbereder sig på at tage imod hjemvendte syrienskrigere

Syrienkrigere som dem på billedet forsøger at sive tilbage til vesten.
Syrienkrigere som dem på billedet forsøger at sive tilbage til vesten.

Fire danskere sidder i øjeblikket fængslet i Tyrkiet, og flere af dem er tidligere krigere for islamisk stat. De tilbageholdte i Tyrkiet er øjensynligt kun en lille del af en lang række syrienskrigere, som politi og efterretningstjenester overalt i Europa forventer vil vende hjem til deres hjemlande, efter islamisk stats såkaldte kalifat smuldrer bort under det militære pres fra irakiske sikkerhedsstyrker, kurdiske militser og de internationale styrker. 

Borgerservice bekræfter over for Ekstra Bladet, at der i øjeblikket sidder fire danskere fængslet i Tyrkiet. Ekstra Bladet kender identiteten på to af dem. Den ene har været i træningslejr hos IS og er anholdt for terrorplaner i Tyrkiet, mens den anden har kæmpet for IS i Syrien. Hans fætter bliver i følge Ekstra Bladets oplysninger holdt fanget sammen med sin kone i Syrien af den kurdiske YPG milits, efter de angiveligt flygtede fra Raqqa.

Anonym kriger fra islamisk stat affyrer sit våben nær byen Manbij i Syrien i kampe mod de kurdisk-ledede Syria Democratic Forces(SDF) Foto: AP Verden Dansk Syrien-kriger i Raqqa: Voldtægt af vantro er ok

Hjemvendte syrienskrigere har tidligere været involveret i terrorangreb på europæisk jord blandt andet angrebene i Paris den 13. november 2015, som kostede 130 mennesker livet. Risikoen for terror fra hjemvendte har fået Radicalisation Awareness Network (RAN) under EU-Kommissionen til i sidste uge at lancere en omfattende manual til, hvordan de forskellige landes myndigheder skal tage i mod de hjemvendte. 

Udnyt mødrenes frygt for tvangsfjernelse
Manualen giver anbefalinger til sikkerhedsvurdering og resocialisering af den såkaldte ’anden generation af hjemvendte’, der er mere ’kamphærdede og ideologisk dedikerede’. Ex-krigerne skal ikke bare fængsles og straffes, men myndighederne skal nationalt og lokalt samarbejde om at få de hjemvendte ud af ekstremisme.

I manualens 33 punkter anbefaler RAN også, at myndighederne udnytter de hjemvendte IS-mødres frygt for at miste deres deres børn. Mødrene skal derfor aktivt deltage i en re-integrationsproces for at få lov til at beholde deres børn. To af punkterne omhandler også, hvordan man skal håndtere dilemmaet med hjemvendte børn, der muligvis skal behandles både som ofre og gerningsmænd.

Anonym kriger fra islamisk stat affyrer sit våben nær byen Manbij i Syrien i kampe mod de kurdisk-ledede Syria Democratic Forces(SDF) Foto: AP Verden Dansk Syrien-kriger i Raqqa: Voldtægt af vantro er ok

Kalifatet presset
Terroreksperten Magnus Ranstorp har tidligere fortalt Ekstra Bladet, at halvdelen af de danske Syrien-krigere er kommet tilbage til Danmark, og det er en trafik, der vil tage til.

– Danmark ligger højt i forhold til hjemvendte, og vi kommer helt sikkert til at se flere den kommende tid, fordi kalifatet er presset. 

I følge PET har 145 danskere kæmpet i Syrien og Irak. Halvdelen er kommet hjem. En fjerdedel er døde, og den sidste fjerdedel er stadig dernede.

Osman Sesay (i midten) ses her som kokke-elev. Siden valgte han vejen som islamistisk galning og fik martyrdøden, som mange af hans medkæmpere ønsker. Foto: Hotel - og restaurantsskolen Krimi Fra Snapstinget til martyrdøden i Syrien: Sådan var dansk koks hemmelige liv

Såret i kamp for islamisk stat
Borgerservice har over for Ekstra Bladet bekræftet, at der lige nu sidder fire danskere tilbageholdt i Tyrkiet. Den ene af dem er i følge Ekstra Bladets oplysninger dansk-kurderen S.K.. Den cirka 25-årige mand fra den københavnske vestegn var blevet såret og angiveligt taget til fange af den sunni-islamiske oprørsgruppe Noural-Dinal-Zenki omkring kampene i Kobane sidste år og efterfølgende udleveret til de tyrkiske myndigheder. Manden optræder kun med sine initialer, fordi han herhjemme er fængslet in absentia - uden fremmøde - for at tilslutte sig en terrororganisation, og der er nedlagt navneforbud i sagen.

De danske myndigheder har været i kontakt med den unge mands familie, og ambassaden i Ankara tilbyder den sædvanlige konsulære bistand.

Dansk-libaneseren holder en trøje op foran ansigtet for ikke at blive genkendt.
Dansk-libaneseren holder en trøje op foran ansigtet for ikke at blive genkendt.
 

Mistænkt for terror-planer
Den 45-årige dansker af libanesisk oprindelse M.L., der bliver tilbageholdt af tyrkerne, er mistænkt for at ville planlægge et terrorangreb. Han blev anholdt sammen med en 38-årig svensk mand, da de forsøgte at komme ind i Tyrkiet på falske papirer. Politiet fandt på deres telefoner billeder, hvor de håndterede våben og sprængstof i islamisk stat i Syrien. Det var øjensynligt den svenske mands kone, der havde fortalt politiet om mandens planer. Ekstra Bladet kender mandens fulde identitet.

Flygtede fra Raqqa
Et yngre ægtepar fra den københavnske vestegn med kurdiske rødder er i øjeblikket tilbageholdt af den tyrkiske YPG milits i Syrien, efter de flygtede fra Raqqa. Den 22-årige pige var en del af den bølge af yngre kvinder, der drog mod islamisk stat sidste sommer. Her blev hun genforenet med sin mand Ö.K., der forlod Danmark den 16. oktober 2015 for at tilslutte sig islamisk stat.

 

Synger til mor
Hellere mor end de 72 jomfruer som venter på den anden side af det islamistiske martyrium. Den 22-årige hollandsk-marokkanske IS-jihadist Marouane B synger i en video på nettet:

’I will come back one day mama, don't worry... I am fleeing’.

Han er ifølge The Daily Beast en af flere hollandske jihadister, der har kontaktet en hollandsk tv-station for at forbedrede deres hjemkomst fra kalifatet.

 

Hellere fængsel end martyrium
Den hollandske konvertit og tidligere postbud Victor Droste har i følge hollandske medier skrevet til en hollandsk domstol for at nedtone sin rolle som kriger for islamisk stat. Han er allerede sigtet for at tilhøre terrorgruppen, og han planlægger tydeligvis ikke at kæmpe til døden, men i stedet komme hjem til en straffesag, som han gerne vil have gjort så smertefri så mulig.

Interpol efterlyser 173 is-terrorister
Interpol efterlyser 173 navngivne krigere fra islamisk stat, som politiorganisationen har oplysninger om, er blevet trænet til at vende tilbage til Europa for gennemføre selvmordsangreb for at hævne terrorbevægelsens nederlag på slagmarken i Mellemøsten. Den britiske avis Guardian har skrevet, at mændene på listen angiveligt skulle være trænet til at bygge improviserede sprængladninger, og oplysningerne om de potentielle terrorister stammer fra IS-registre indsamlet i Syrien og Irak. Ekstra Bladet har fået oplyst, at der ingen danskere er på listen af potentielle terrorister, men derimod tyskere, hollændere, franskmænd, schweizere og belgiere.

 

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen