Syrisk opposition vil udsætte fredsproces efter angreb

Syriens styre vil ikke diskutere en overgangsregering, mener oppositionen, som derfor tager en tænkepause

Syriens opposition vil udsætte de aktuelle FN-ledede fredsforhandlinger i Genève, oplyser repræsentanter i High Negotiations Committee (HNC) i en skriftlig erklæring.

Komiteen kræver fremdrift på løfterne i en allerede vedtaget FN-resolution og reel forhandlingsvilje fra det syriske styre, før den vil genoptage processen.

- HNC må konstatere, at fortsætter man forhandlingerne under de givne omstændigheder, vil vort folks lidelser blot blive værre, hedder det i erklæringen, som nyhedsbureauet Reuters har læst.

De seneste dage er det trukket op til et sammenbrud i FN-processen. Mandag opstod der forvirring om oppositionens plan, da et medlem anonymt meddelte, at man ville trække stikket på grund af det syriske styres angreb på oprørere.

Mandag var der planlagt et møde mellem komitéen og FN-mægleren Staffan de Mistura, som leder de indirekte forhandlinger mellem parterne.

En kamerafotograf fra nyhedsbureauet Reuters rapporterer fra Genève, at kun tre repræsentanter for oppositionen mødte op.

Det skal ses i lyset af, at en delegation på 15 personer plejer at deltage i forhandlingerne.

En våbenstilstand i Syrien krænkes i øjeblikket af begge parter.

Mandag har syriske oprørere lanceret et omfattende angreb på regeringsstyrker i provinsen Latakia, ligesom oprørere har gjort væsentlige fremskridt i nærheden af byen Hama.

Det oplyser overvågningsgruppen Syriens Observatorium for Menneskerettigheder ifølge Reuters.

Den offensiv sker i forlængelse af regeringshærens angreb flere steder i landet.

Søndag opfordrede netop oppositionen i Genève oprørerne til at svare igen på offensiven fra præsident Bashar al-Assads regeringsstyrker.

HNC beskylder styret i Damaskus for at krænke aftalen om våbenstilstand, som de to ekstremistiske grupper Islamisk Stat og Nusrafronten ikke er del af.