Annonce:
Annonce:

Syrisk våbenhvile bliver - stort set - overholdt

Der meldes om enkelte skud og eksplosioner. Men i Damaskus har de haft den første rolige nat i årevis

Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Kamphandlingerne mellem parterne i den syriske borgerkrig forstummede ved midnat lokal tid, efter at den internationalt forhandlede våbenhvile trådte i kraft.

Og meget tyder på, at natten til lørdag er forløbet uden større brud på aftalen, som den syriske regering og op mod 100 oprørsgrupper har nikket ja til.

Hvis "ophøret af fjendtligheder" holder ved, er det første gang, at USA, Rusland og flere internationale stormagter har held med at få indstillet kampene i Syrien.

Ifølge blandt andet FN er der kun rapporter om enkelte skudvekslinger i den vestlige del af landet natten til lørdag.

Den midlertidige våbenhvile gælder ifølge aftalen ikke grupper som Islamisk Stat og den al-Qaeda-forbundne gruppe Jabhat al-Nusra.

De står begge på FN's liste over terrororganisationer.

Annonce:

Netop Jabhat al-Nusra opfordrede fredag sine krigere til at øge antallet af angreb på Syriens præsident Bashar al-Assads styrker og deres allierede.

Ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder, der følger konflikten i Syrien tæt via et netværk, var der kampe i meget af det vestlige Syrien helt frem til, at våbenhvilen trådte i kraft.

Der var roligt i mange andre dele af landet kort efter midnat, lyder det fra gruppen.

- I Damaskus og på landet var det for første gang i årevis ro, der herskede, siger observatoriets direktør, Rami Abdulrahman.

- I Latakia og ved Hmeimim-luftbasen var der ingen flyaktivitet, tilføjer han med henvisning til den base, hvorfra russiske kampfly opererer i Syrien.

I Aleppo og Homs har der været enkelte skud og eksplosioner, men det er endnu uklart, hvad der er sket, siger Rami Abdulrahman.

Ifølge FN's særlige udsending til Syrien, svenskeren Staffan de Mistura, er mindre brud på våbenhvilen forventelige. Han opfordrer parterne til at afholde sig fra at starte nye kampe.

Annonce:

- Lad os bede for, at dette virker, for det er helt ærligt den bedste chance, som det syriske folk har haft de seneste fem år for at se fremskridt og forhåbentlig noget, der minder om fred, sagde han til Reuters kort efter midnat.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: