Taliban strammer grebet om Helmand-provinsen

Dele af Helmand-provinsen hvor danske soldater kæmpede mod Taliban er atter under de militantes kontrol

I mere end tre måneder har guvernøren i Musa Qala, Mohammad Sharif Khan, advaret om, at hans distrikt var ved at falde til den islamiske Talibanbevægelse.

I maj rapporterede han til Afghanistans regering, at tre fjerdedele af den sydlige Helmand-provins allerede var under Talibans kontrol, og regeringens folk var ikke længere til stede i deres distriktshovedkvarter.

- Taliban har bedre udstyr end politiet. Vi mistede mange politifolk, siger Khan til det tyske nyhedsbureau dpa.

Selvmordsbomber dræber provinsminister i Pakistan

Guvernøren måtte selv flygte til provinshovedstaden Lashkar Gah, efter Musa Qala blev indtaget af Taliban i sidste uge. Han siger, at der ikke var nogen opbakning fra regeringen, da talibanerne omringede byen i fem dage.

Det var netop i Helmand-provinsen, at de Nato-ledede styrker - herunder de danske soldater - led de største tab under krigen i Afghanistan.

Danske soldater forlod sidste år den sydlige Helmand-provins efter otte års indsats i området og 13 års allieret krig. 43 danske soldater mistede livet i løbet af de otte år i Afghanistan.

Nu siger både afghanske embedsmænd og Nato-kilder, at Taliban er godt i gang med at etablere deres strategiske hovedkvarter i den nordlige del af Helmand-provinsen, hvor den militante gruppe har kontrollen.

Taliban dræber mindst 22 i nyt selvmordsangreb

Det lader til, at den islamistiske gruppe forsøger at udvide territoriet yderligere nu, siger Graeme Smith, der er Afghanistan-analytiker i tænketanken International Crisis Group.

- Det vil betyde, at Taliban kan fremstille sig selv som den legitime magt, siger han og tilføjer, at de militantes indtog i områder, der tidligere var under regeringens kontrol, er "en politisk udfordring for de af os, der er interesserede i fred".

Det afghanske militær har indsat 32.000 soldater i Helmand-provinsen, hvilket svarer til omkring en tiendedel af alle landets soldater, og amerikanske fly har bombet Talibans stillinger fra luften.

40 dræbt og såret ved selvmordsangreb i Kabul

I en video oplyste Taliban for nylig, at gruppen har fået fat i "en masse artilleri og udstyr", da den indtog Musa Qala. Videoen viser militante i guvernørens kontor, politiets hovedkvarterer og en tidligere amerikansk militærbase.

Amerikansk militærs fornyede engagement for at bakke op om "de afghanske marionet-styrker" i provinsen understreger bare "vigtigheden af vores sejr", lyder det fra Taliban i videoen fra gruppen.