Annonce:
Annonce:

Taliban truer tolkes familier: Vil blive straffet voldsomt

Taliban lover ifølge hollandske medier "hævn" over tolke, der arbejdede for Holland. Taliban-talsmand afviser

Explainer: Talibans historie & Afghanistans fald

Explainer: Talibans historie & Afghanistans fald
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Afghanske tolke, der har arbejdet for Holland og er blevet tilbage i Afghanistan, er af Taliban blevet kaldt ind til at møde i retten.

Det melder den hollandske tv-station NOS.

Tolkene er i skjul, men deres familier vil blive stillet til ansvar, hvis ikke tolkene møder op, lyder det ifølge NOS i et brev fra Taliban.

I brevet står der blandt andet, at familierne vil blive 'straffet voldsomt for at give andre forrædere en lærestreg'.

En af tolkene, som arbejdede for den europæiske politienhed Europol, bliver i brevet beskyldt for at modtage 'uærlige og forbudte penge' fra udlændinge.

- Vi vil tage hævn. Hvis ikke vi er i stand til at få fat i dig, vil vi gøre regnskabet op med dine nærmeste, står der i et brev til en anden tolk.

I brevet beskyldes den anden tolk for at være ansvarlig for en Taliban-kæmpers død.

Annonce:

Ifølge NOS tyder alt på, at brevene, som tv-kanalen er kommet i besiddelse af, er ægte.

Kilder oplyser til tv-stationen, at hollandske ministerier er bekendt med brevene, og at de også her anses for at være ægte. Brevene har ifølge tv-kanalen officielle stempler.

Men en talsmand for Taliban afviser, at der er noget om snakken. Han mener, at det er 'propaganda'.

- Det er muligt, at nogle mennesker vil forsøge at forlade landet og søge asyl gennem sådanne påstande, skriver talsmanden, Ahmadullah Wasiq, på Twitter.

Tv-stationen NOS har kendskab til omkring ti tolke eller andre, der har arbejdet for Holland, som Taliban angiveligt har forsøgt at komme i kontakt med. De ti tolke siger alle, at deres situation bliver værre og værre.

I juni opfordrede Taliban tolke, som har arbejdet for udenlandske styrker, til at angre deres handlinger. Men den islamistiske bevægelse forsikrede dem samtidig om, at de ikke ville blive gjort fortræd.

Annonce:

Kort efter at Taliban tog magten i hele Afghanistan, erklærede bevægelsen, at embedsmænd for den afghanske regering ville blive holdt straffri.

På trods af det har en hemmeligholdt FN-rapport vist, at Taliban har forfulgt folk, som har arbejdet for udenlandske styrker.

Rapporten blev omtalt af internationale medier i august, kort efter at Taliban havde indtaget Kabul. Den beskrev, hvordan talibanere var gået fra dør til dør og havde spurgt efter bestemte personer.

På den første pressekonference, det nye styre holdt, sagde Taliban-ledelsen, at der var tale om fejl, og at den ikke vil søge hævn over sine tidligere modstandere.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
A-kraft i baghaven - manges haver står klar
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: