Taliban vinder terræn i Helmand

Det meste af et strategisk vigtigt område i Helmand i det sydlige Afghanistan er indtaget af Taliban

Det strategisk vigtige område Sangin i Helmand i det sydlige Afghanistan er på ny ved at blive overtaget af Taliban, siger en højtstående officer i Afghanistans hær til BBC.

- Det meste af området er indtaget af Taliban, og de afghanske regeringsstyrker kontrollerer nu kun nogle få kvadratkilometer af byen Sangin, siger officeren, som ønsker at være anonym.

Over en satellittelefon siger officeren til BBC's korrespondent i Kabul, Mahfouz Zubaide, at Taliban i de seneste dage har gennemført gentagne angreb mod regeringsstyrkerne og dræbt et større antal soldater.

Den amerikanske general, John Campbell, som har været den ledende amerikanske general i Afghanistan frem til denne måned, men som er ved at blive afløst af John "Mick" Nicholsen, advarede for nylig om, at der var behov for flere amerikanske soldater mod Taliban.

Sikkerhedssituationen blev konstant forringet i sidste halvdel af 2015. I Helmandprovinsen har ledende politikere og politifolk advaret om, at Taliban vinder stærkt frem.

- Vi tilkalder forstærkninger, når Taliban angriber. Men hæren kommer ikke. Politifolkene er isolerede og dårligt udrustede, og de må kæmpe alene, sagde Sarwar Jan, en øverstbefalende for en politibataljon i Helmand i december.

Direkte fredsforhandlinger mellem Taliban og Kabul er ved at blive forberedt, så de kan indledes senere på måneden.

Dyrkningen af valmuer har været stigende det seneste årti og har lagt grund til en del af Taliban-oprøret og ansporet en vækst i stofmisbruget til trods for dyre programmer, som forsøger at bekæmpe brugen af narkotika.

Afghanistan er verdensførende i produktionen af opium, som ofte beskattes af Taliban, der bruger pengene på at finansiere gruppens oprør mod regeringen og internationale styrker. Antallet af stofmisbrugere i landet er steget til et rekordantal på over tre millioner.

Tørke er ifølge en rapport fra FN hovedårsagen til, at Afghanistan oplevede et fald i opiumhøsten sidste år for første gang siden 2009.