Terrorgruppe vokser i ferieparadis

Filippinerne er blevet et af de foretrukne tilflugtssteder for terrorgruppen IS efter det forestående nederlag i Syrien

Foto: Stockphoto
Foto: Stockphoto

Kampen mod terrorens kalifat i Irak og Syrien lakker mod enden. Gruppen, der på sit højeste havde besat et landområde på størrelse med Storbritannien, har nu kun kontrollen over en lille landsby i det sydøstlige Syrien.

Kampen på Filippinerne, der er et yndet feriemål for mange danskere, er kun lige begyndt.

Terrorgruppen har siden 2016 haft en tilstedeværelse på Mindanao-øgruppen i det sydlige Filippinnerne, og i takt med, at amerikanske og allierede bombefly har drevet IS på flugt i Syrien, så er deres fodfæste i ferieparadiset kun blevet stærkere.

Soldater undersøger et køretøj. Foto: Ritzau Scanpix
Soldater undersøger et køretøj. Foto: Ritzau Scanpix
 

På trods af heftige kampe mellem de filippinske regeringsstyrker og terrorgruppen, og udtalelser fra præsident Duterte om triumf, så har IS bidt sig fast.

- IS er det mest komplicerede og voksende problem for Filippinerne i dag. Vi burde ikke lade som om, det ikke eksisterer, bare fordi vi ikke ønsker, at det gør det, siger Rommel Banlaoi fra Filippinnernes 'Institute for Peace, Violence and Terrorism Research' til avisen New York Times.

Udenrigsministeriets rejsevejledning

 

I januar ramte et bomberangreb en katolsk katedral og dræbte 23 mennesker. Islamisk Stat tog skylden for angrebet, men myndighederne har ifølge filippinske præster, den amerikanske avis har talt med, dysset sagen ned.

Den officielle fortælling er, at IS er besejret. Derfor er historien om, at terrorgruppen har samlet alle de muslimske oprørere, der siden 1990'erne har huseret i vildnisset i det sydfilippinske øhav, ikke velkommen.

Efter angrebet på katedralen kom præsidenten i spidsen for sin kortege og så gerningsstedet, trampede rundt i bevismateriale og forhindrede retsmedicineren i at komme til, fortæller en talsperson fra kirken.

31. december sprang en bombe udenfor et indkøbscenter i byen Cotabato.  Foto: Ritzau Scanpix
31. december sprang en bombe udenfor et indkøbscenter i byen Cotabato. Foto: Ritzau Scanpix
 

Der gik angiveligt flere dage, før ligene blev fjernet.

Myndighederne konkluderede, at lokale banditter stod bag. 

- Vi vil have en uafhængig undersøgelse. Det gik for hurtigt. Dette er en seriøs sag, som er nødt til at blive undersøgt grundigt. Truslen er ikke lokal. Den kommer udefra, måske fra IS, siger en præst til New York Times.

Risiko for terror

Der er en middel risiko for terrorangreb overalt i Filippinerne, herunder i Manila. En række islamiske terrorgrupper og andre militante oprørsgrupper er aktive.

Terrorrisikoen er dog høj i den centrale, sydlige og vestlige del af øen Mindanao. Det gælder provinserne North Cotabato, South Cotabato, Sultan Kudarat, Maguindanao, Sarangani, Lanao del Norte, Lanao del Sur og Misamis Occidental, Zamboanga-halvøen og hele Sulu-øgruppen, herunder Basilan, Jolo og Tawi-Tawi.

I maj 2017 og i april 2016 blev et antal mennesker dræbt ved eksplosioner i Quiapo, Manila. I december 2016 blev over 30 mennesker såret under en eksplosion ved en boksekamp i Hilongos, Leyte (Visayas). I november 2016 blev en sprængladning fundet tæt ved den amerikanske ambassade i Manila. Ingen kom noget til. 

Mindanao: I december 2016 fandt en eksplosion sted i Aleosan, North Cotabato, hvor seks mennesker blev såret. I september 2016 sprang en bombe på et marked i Davao. Der var mindst 12 dræbte. 

Angreb vil kunne ske på steder, der bliver besøgt af mange mennesker, bl.a. vestlige turister. Det kan f.eks. være ved myndigheders bygninger, turistattraktioner, indkøbscentre, markeder, trafikknudepunkter, hoteller, restauranter, caféer, natklubber og barer.

Kilde: Udenrigsministeriet.