Tidlig F-16-exit giver os rids i den storpolitiske lak

Danmark skal ikke blive ved med at forlade kamppladsen i utide, hvis vores gode ry og rygte over for vores allierede skal opretholdes

Syv danske F-16'ere har været udsendt til Kuwait, hvorfra de har fløjet missioner over Irak mod Islamisk Stat. (Foto: Polfoto)
Syv danske F-16'ere har været udsendt til Kuwait, hvorfra de har fløjet missioner over Irak mod Islamisk Stat. (Foto: Polfoto)

Danmark har efter lige under et års kamp mod Islamisk Stat i Irak - men ikke Syrien - valgt at trække stikket.

I dag indstilles det danske F-16-bidrag til Operation Inherent Resolve, så de danske fly kan komme hjem på værksted, mens det udsendte personel kan genopbygge kampkraften.

120 soldater fra Hæren, som er udsendt for at træne irakiske sikkerhedsstyrker forbliver dog fortsat udsendte, mens regeringen i stedt for de syv F-16'ere fremover vil støtte den amerikansk ledede mission med en mobil radarenhed.

- Amerikanerne ville nok gerne have haft, at vi var fortsat med flyindsatsen, hvis de kunne vælge frit. Men de har også forståelse for, at når man har et så lille flyvevåben, som Danmark har - vi har vel lidt over 30 operative fly, og når man så tager syv ud af ligningen, og samtidig hele tiden skal bøvle med russere, der hele tiden kommer på fransk visit i vores luftrum - så kan de sagtens se, at det er reelt nok, når vi kommer og siger, at vi er over bristepunktet, siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til Ekstra Bladet.

F-16-mission mod IS er slut: - Vi har ikke bare været til pynt

Sammen med de syv F-16'er er der for tiden udsendt 90 mand til at flyve og vedligeholde dem. (Foto: Forsvaret)
Sammen med de syv F-16'er er der for tiden udsendt 90 mand til at flyve og vedligeholde dem. (Foto: Forsvaret)

Danskerne er da heller ikke de første, der har forladt missionen mod Islamisk Stat, før terroristerne er endeligt nedkæmpet.

I juli meddelte den belgiske regering, at den trak deres seks F-16'ere, der deltog i operationen, hjem. Alligevel ser det ikke ovenud godt ud for Danmark på den storpolitiske scene, at vi nu også trækker vores jagerfly ud af kampen.

- Det er klart, at når man ser på, hvad Danmark traditionelt har stået for, og på hvad vores politikere gerne vil, så er det en ridse i lakken. Amerikanerne har helt sikkert sagt, at de godt kan forstå det, men når det så er sagt, så 'er det jeres egen skyld, for hvis I nu lod være med at bruge så lidt på forsvaret, så ville I have kunnet bidrage med mere', lyder det fra Peter Viggo Jakobsen.

Ekspert om luftangreb: Islamisk Stat er ikke russernes primære mål

Han mener dog ikke, at det giver os et varigt minus i den sorte bog.

- På den ene side får vi en rids i lakken, men det at vi har leveret en kompetent og professionel indsats, og det at amerikanerne ved, at de kan regne med os hver gang, betyder, at det isoleret set formentligt ikke får nogen konsekvenser, siger han og tilføjer:

- Men hvis det begynder at blive sådan, fordi forsvaret er for hårdt spændt for efterhånden, at vi hver gang kun kan kan være med i fem minutter, og så tager vi hjem, inden missionen er slut, så begynder de at blive negative, og så vil de i stigende grad lægge pres på Danmark for at bruge flere penge på forsvaret, så vi ikke altid render af pladsen i utide.

Medie: Rusland bomber USA-trænede oprørere

Islamisk Stat spreder død og rædsel i både Irak og Syrien. (Foto: AP)
Islamisk Stat spreder død og rædsel i både Irak og Syrien. (Foto: AP)

Den samme analyse laver tidligere oberst Lars R. Møller, der tidligere i en kronik i Berlingske har været ude med riven efter de politikere, der har skåret i forsvarets budgetter.

- Amerikanerne forstår godt, hvorfor vi trækker flyene hjem. Jeg tror ikke, at det betyder det store lige nu, men vi kan ikke blive ved med det. Som franskmændene sagde for et par år siden, så er vi meget troværdige, og derfor vil de gerne arbejde sammen med os. Men vi kan ikke blive ved med at være troværdige, hvis vi ikke får midlerne til at være troværdige for, siger Lars R. Møller, der sender en stående ovation af sted til de udsendte soldater fra flyvevåbnet, mens de politikere, der mener, at soldaterne skal af sted igen om et halvt år får en noget hårdere svada med på vejen.

Rusland: Vi har ramt otte islamistiske mål i Syrien

- Det er dybt imponerende, at de udsendte har kunnet bide tænderne sammen på den måde. Man må jo bare se i øjnene, at de hattenåle, der siger, at vi skal ud igen om et halvt år, de har bare ikke fattet noget. Hvis man sammenligner forsvaret med en motor, så kunne den inden det seneste forlig yde for eksempel 150 hestekræfter. Men der skar man så motorens ydelse ned til 25 hestekræfter, men hattenålene tror stadig, at de kan klemme 150 hestekræfter ud af en maskine, der altså kun kan yde 25. De har jo hul i hovedet.

I stedet for at støtte kampen mod Islamisk Stat med jagerfly er det regeringens plan midlertidigt at udsende en mobil radarenhed.

- Det kan godt være, at amerikanerne hellere ville have haft kampfly eller specialstyrker, men hvis vi kan stille med en radar, som også kan bruges, så er det sådan set også fint for dem, siger lektor Peter Viggo Jakobsen.

Nyt kampfly: Her er de tre kandidater

En fuldtonet skandale

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.