Annonce:
Annonce:

Tidligere CIA-chef: Sådan vil USA reagere på atom-angreb

Hvis Rusland bruger atomvåben på slagmarken i Ukraine, vil USA og Nato svare kraftigt igen, lyder vurderingen fra tidligere CIA-chef

Putin er i så store problemer, at han ikke kan vinde krigen i Ukraine, lyder vurderingen fra en tidligere CIA-chef. Foto: Sputnik/Ritzau Scanpix
Putin er i så store problemer, at han ikke kan vinde krigen i Ukraine, lyder vurderingen fra en tidligere CIA-chef. Foto: Sputnik/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Skulle Vladimir Putin gøre alvor af sine trusler og bruge atomvåben på slagmarken i Ukraine, vil der komme en kraftig reaktion fra USA og Nato.

Sådan lyder vurderingen fra David Petraeus, pensioneret firestjernet general og chef for CIA fra 2011-2012, over for det amerikanske medie ABC News.

- Jeg har med vilje ikke talt med Jake (USA's nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan, red.) om det, men lad os tage det hypotetisk. Vi ville svare ved at lede en fælles Nato-indsats, der ville udslette enhver russisk konventionel styrke, vi kan se og identificere på slagmarken i Ukraine og alle skibe i Det Sorte Hav, siger Petraeus.

Svaret på russisk brug af atomvåben ville dog ikke blive besvaret ved brug af atomvåben, understregede han.

- Det er ikke atomvåben for atomvåben. Man vil ikke ind i nuklear eskalation, men man skal vise, at det ikke vil blive accepteret på nogen måde.

For første gang siden Ukraine-krigens start har Ruslands præsident, Vladimir Putin, holdt tale for nationen. Her kom der en uhyggelig trussel mod Vesten

Putin har tidligere gjort opmærksom på Ruslands atomvåben i en tale rettet mod Vesten

Annonce:

Han taber
Den pensionerede general, der blandt andet ledede USA's styrker i Afghanistan, ser ikke nogen muligheder for, at den russiske præsident vil kunne vinde krigen. Heller ikke i lyset af, at Putin for nylig annoncerede, at han vil mobiliserede 300.000 mand til hæren og krigen i Ukraine.

Annekteringen af flere områder af Ukraine gennem såkaldte folkeafstemninger, der er blevet fordømt i Vesten, kaldte han 'desperat'.

- Han taber (Putin, red.). Realiteterne, han står over for på slagmarken, tror jeg, er uoprettelige. Over de eneste syv måneder har præsident Zelenskyj og Ukraine mobiliseret langt bedre end Rusland. Ukraine har rekrutteret, trænet, udrustet, organiseret og indsat styrker langt bedre, end Rusland har.

- Realiteten for Rusland er nu, at Ukraine, et land på en tredjedel af dets størrelse, har en større, meget mere effektiv hær på landjorden. Alt dette er selvfølgelig støttet af bl.a. USA med over 17 milliarder dollars i militært udstyr, ammunition og materiel, siger David Petraeus.

Intet kan vinde krigen for Putin
Udfordringerne er derfor nu så store for Rusland, at intet reelt kan vinde krigen for Putin.

Annonce:

- Der er ingen mængde af kaotisk mobilisering, som er den eneste måde at beskrive det på, ingen annektering, ingen mængde af halvskjulte atomtrusler, kan få ham ud af denne her situation. Han vil blive ved med at tabe på slagmarken, siger David Petraeus.

Senest har Ukraine haft held til at indtage den strategisk vigtige by Lyman i Donbas, som indtil i weekenden var kontrolleret af russiske styrker.

Putins nye posterboy

Ukraine gør store fremskridt i besatte områder. Det er blandt historierne i Ekstra Bladets overblik over krigen i Ukraine i lyd og billeder

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: