Tidligere PET-chef er forbeholden for jihadistliste

Navne i lækket jihadistliste kan være uvurderlig viden, men PET-chef er skeptisk over for, om de er korrekte

Foto: Jacob Ehrbahn/POLFOTO
Foto: Jacob Ehrbahn/POLFOTO
Følg Krig & katastrofer

Det er næsten for godt til at være sandt, at en liste med 22.000 navne på medlemmer af den militante jihadistgruppe Islamisk Stat er blevet lækket. Sådan lyder det fra tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen.

- Ind til videre er jeg skeptisk. Men når det er sagt, så lad os sige, at de her informationer er korrekte, så er det adgang til Aladdins hule, fordi det giver en uvurderlig viden i forhold til personerne, som mange landes efterretningstjenester, kan gå ind og foretage undersøgelser på, siger han.

Dokumenterne med de mange navne er blevet givet til Sky News på et USB-stik af en tidligere afhopper fra den Frie Syriske Hær. Han skulle have stjålet oplysningerne fra Islamisk Stats sikkerhedspoliti.

Hans Jørgen Bonnichsen siger, at der er to mulige forklaringer på dokumenterne, hvis de ikke er rigtige. De kan være fabrikeret af én, som producerer oplysninger og sælger til højestbydende, eller dokumenterne kan være plantet af Islamisk Stat selv.

Særdeles sikkerhedsbevidste

- Islamisk Stat er baseret på, at de har meget dygtige, tidligere efterretningsofficerer fra Saddam Husseins hær, som er særdeles sikkerhedsbevidste.

- De kender blandt andet det redskab, at man simpelthen producerer en viden med håb om, at man får fjenden til at hoppe på den. Dermed æder man ressourcerne hos fjenden, fordi de skal i gang med at finde ud af om de her 22.000 navne er vigtige, siger Hans Jørgen Bonnichsen.

En syrisk nyhedsside, Zaman al-Wasi, der er på den syriske oppositions side, har slået alarm over for rigtigheden af dokumenterne. Ifølge siden er der tusindvis af gentagelser blandt navnene i de lækkede dokumenter, og kun 1700 navne kan dokumenteres.

PET kan ikke oplyse om, de er i besiddelse af dokumenterne, eller om der står danskere på listen.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+