Tidligere PET-chef: Grotesk at lade unge rejse til Syrien

Moralsk forkasteligt at lade unge rejse til Syrien i stedet for at tage deres pas, mener tidligere PET-chef

Det at bekæmpe terrorisme er ikke et isoleret dansk projekt. Det er noget, vi gør sammen med resten af Europa og andre allierede rundt omkring i verden. Derfor kan det ikke nytte noget, at vi skubber problemet over til andre lande.

Sådan siger tidligere operativ chef i Politiets Efterretningschef (PET) og nu kommentator på TV2 Frank Jensen, der dermed erklærer sig lodret uenig med flere terroreksperter, som i dagens Jyllands-Posten råder myndighederne til at lade unge IS-sympatisører rejse til Syrien i stedet for at inddrage deres pas ved brug af den såkaldte paslov.

Lader man de unge rejse, minimerer man nemlig risikoen for, at de går frustrerede rundt i Danmark og bliver fristet til at begå terrorhandlinger her, vurderer eksperterne.

Men det ville være "moralsk forkasteligt" at lade dem rejse, mener Frank Jensen.

- Det er en kujonagtig måde at handle på. Jeg læser det lidt som om, at hvis der bare ikke sker noget her, så kan det være, at der gør andre steder, men så er det ikke vores problem. Det, synes jeg, er forkert, siger han.

Frank Jensen peger samtidig på, at Danmark selv sender soldater til Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

- Det virker fuldstændig grotesk, at vi så skulle tillade at sende folk afsted, som vil bekæmpe vores egne soldater, siger han.

Til Jyllands-Posten siger terrorforsker og forskningsleder ved Forsvarshøjskolen i Stockholm Magnus Ranstorp, at man ikke bør forsøge at forhindre de unge i at rejse.

I stedet bør man lade dem drage afsted og så overvåge deres tur gennem Europa, fange dem i Tyrkiet på grænsen til Syrien, få de tyrkiske myndigheder til at sende dem tilbage til Danmark og så retsforfølge dem her i landet.

- Men hvorfor i al verden skulle tyrkerne bruge kræfter på det? De har nok af problemer selv, lyder reaktionen fra Frank Jensen.

- Samtidig ved vi, at dem, vi skal være mest nervøse for, det er netop dem, som har været i Syrien og kæmpe. De får kamperfaring og bliver vant til at dræbe. Dem, der rejser til Syrien og kommer tilbage til Danmark, de er potentielt meget farlige, siger han.

Både Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne forsvarer den såkaldte paslov, som gør det muligt at tage passet fra Syrien-krigere.

- Man kan ikke lade folk rejse rundt, hvis de ønsker at begå terror. Det er, uanset hvor det er, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, til Jyllands-Posten.