To millioner uden vand: 'Krigen i Syrien er FN's skræk-eksempel'

Krigen i Syrien er eskaleret igen efter en våbenhvile. Nu buldrer bomberne igen i Aleppo og en løsning på krigen syntes fjern

Krigen i Syrien er inde i sit femte år.

Flere end 300.000 mennesker har mistet livet i det, som flere kalder den værste humanitære krise siden 2. Verdenskrig.

- Krigen i Syrien er FN's skræk-eksempel. På bundlinjen har man ikke rykket noget som helst endnu, siger konsulent ved Forsvarsakademiet David Vestenkov til Ekstra Bladet.

12. september blev en international våbenhvile forhandlet på plads, men den nåede ikke at vare i lang tid. Allerede fredag var der meldinger om hårde kampe i storbyen Aleppo, og 50 civile blev meldt dræbt i følge Det Syriske observatorium for Menneskerettigheder.

- Det tyder på, at Assad (Syriens præsident Bashar al-Assad red.) ikke havde tænkte sig, at den skulle forsætte. Aleppo er en meget vigtig strategisk by, og han vil måske gerne indtage den nu, siger David Vestenkov.

Byen Aleppo har været utroligt hårdt ramt af kampe, da oprørsstyrkerne har forskanset sig i den. Regeringens tropper har i denne weekend indledt en offensiv mod byen. Den startede med, at en FN-konvoj blev angrebet og 12 nødhjælpsarbejdere mistede livet. 

- Det var et legitimt mål, han havde på konvojen, hvis man ser det fra hans side. Den ville skaffe nye forsyninger til civilbefolkningen, men også til de forskellige oprørs-grupperinger, der har forskanset sig i Aleppo, siger David Vestenskov.

Situationen i Aleppo er kritisk for civilbefolkningen. I weekenden blev et stort vandværk ramt af bomber og FN's børneorganisation oplyser, at to millioner mennesker nu står uden vand.

Syrisk militær i hårde kampe i og omkring Aleppo. (Video: AP/Syrisk militær)

Ingen løsning
Præsident Assad har i de sidste 24 timer indledt en stor offensiv mod Aleppo. På jorden angriber Assads landtropper samtidig med, at Rusland nedkaster bomber over den krigshærgede by.

- Jeg tror, at våbenhvilen var en af de sidste anstrengelser på en overordnet aftale, og det viste sig, at det ikke kunne lade sig gøre. Assad vil have fat på Aleppo. Den er den folkerigeste by i Syrien, eller det var den ihvertfald. Men den er stadigvæk en vigtig brik i krigen, siger David Vestenskov.

Han peger på, at det ikke kun er præsident Assad, der er et problem for at finde en løsning i Syrien.

- Der bliver heller ikke nogen våbenhvile uden Rusland og USA. Begge lande har investeret for meget i krigen på nuværende tidspunkt.

- De skal finde hinanden, men de er meget låst. Begge lande vil forvente, at der kommer nogle indrømmelser fra den anden side, lige nu er der ikke nogen indrømmelser på vej, siger konsulenten fra Forsvarsakademiet.

En ting kan måske rykke det magtpolitiske spil.

- Hvis Assad nu skulle indtage Aleppo, som er den vigtigste by for oprørsstyrkerne, fordi mange af dem er til i byen, så kan det ændre på magtbalancen.

USA vil måske vurdere, at der ikke længere er grund til at støtte oprørerne, og dermed kan situationen ændre sig på sigt, siger David Vestenskov, som pointerer, at en våbenhvile ikke er mulig uden Assad.

Artiklen forsætter under billedet...

Røgen stiger fra Aleppo efter et russisk luftangreb. Foto: AP
Røgen stiger fra Aleppo efter et russisk luftangreb. Foto: AP

Krigsforbrydelser
FN's sikkerhedsråd er søndag aften blevet hasteindkaldt til et krisemøde. Det sker efter, at Vesten kalder Ruslands bombardementer af Aleppo for krigsforbrydelser.

Krisemøde i FN lige nu: Rusland beskyldes for krigsforbrydelser

- At man snakker om menneskerettigheder i en krig, som allerede har kostet 300.000 menneskeliv, kan være svært for begge sider i konflikten. Der vil altid være ting i krig, som ikke er ifølge konventionerne.

- Angrebet på FN-konvojen bliver fordømt af Vesten, men da amerikanerne bombede et Røde Kors hospital, blev det også blæst op fra den anden side, siger David Vestenskov.

Artiklen forsætter under billedet...

Mange civile er i løbet af weekenden blevet bragt til lokale klinikker i Aleppo efter bombardementerne i byen. Foto: AP
Mange civile er i løbet af weekenden blevet bragt til lokale klinikker i Aleppo efter bombardementerne i byen. Foto: AP

FN's generalsekrætær, Ban Ki-Moon, har i løbet af ugen været forfærdet over eskaleringen i Aleppo. Han er især kommet med en kritik af Ruslands brug af brandbomber og bunkerbomber.

- På den ene side bruger russerne en type bomber, som er mere upræcise. Koalitionen bruger præcisionsmissiler, men de rammer også forkert. Det ligger ret klart, at man ikke må ramme civile, men det er uundgåeligt i krige, selvom det bliver fordømt, siger konsulent med speciale i terror og oprørsbekæmpelse.

De seneste meldinger fra Aleppo går på, at regeringstropperne har indtaget den sydlige del af byen. Her ligger en stor flygtningelejr for palæstinensiske flygtninge kaldet Handarat. 

Seneste nyt

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.