Top-spion kunne ikke styre rasende hustru: Tæt på at smadre D-dag

2. Verdenskrig: Agent Garbo snød tyskerne med masser af falske oplysninger om den forestående invasion - men hustruen kunne han ikke styre

Foto: AP
Foto: AP

En af 2. Verdenskrig absolutte top-spioner - den såkaldte Agent Garbo - havde en stor andel i de allierede styrkers succesfulde invasion i Normandiet i juni 1944.

Men nu afslører netop offentliggjorte dokumenter fra de nationale krigs-arkiver i London, at topspionens temperamentsfulde hustru, Carmen, truede med at afsløre ham overfor nazisterne.

Det skete i rent raseri over, at hun ikke måtte tage imod en invitation til at besøge den spanske ambassade i London.

Artiklen fortsætter under billedet...

Juan Pujol Garcia var oprindelig spansk kyllingefarmer. Men han endte som topspion for de allierede. Hustruen kunne han dog ikke styre. Juan Pujol Garcia er her fotograferet i 1931.
Juan Pujol Garcia var oprindelig spansk kyllingefarmer. Men han endte som topspion for de allierede. Hustruen kunne han dog ikke styre. Juan Pujol Garcia er her fotograferet i 1931.
 

Agent Garbo, hvis rigtige navn var Juan Pujol Garcia, arbejdede som dobbelt-spion for de allierede. Han byggede et netværk op af ikke-eksisterende spioner, som fordrede tyskerne med masser af oplysninger om den forestående invasion.

Reddede mange liv
Det lykkedes agenten at bilde tyskerne ind, at invasionen ville finde sted alle andre steder end hvor den gjorde. På den måde reddede Agent Garbo mange allierede soldaters liv, fordi tyskerne havde flyttet tropper hen til de steder, hvor de mente at invasionen ville foregå.

Men mens den farverige Juan Pujol Garcia, som oprindelig var spansk kyllingefarmer, havde stor succes med at styre nazisterne, så kneb det noget mere med at håndtere sin spanske hustru.

I rent raseri over, at Garcia forbød hustruen at besøge den spanske ambassade, truede hun med at afsløre sin mands dobbeltliv som spion.

Hvis tyskerne havde fået de meldinger, så ville de ikke længere have troet på de mange informationer fra ham om den kommende invasion.

Åbnede gashanerne
Dokumenterne i krigsarkivet fra den britiske efterretnings-tjeneste afslører også, at fru Garcia savnede sin familie i Spanien så meget, at hun på et tidspunkt forsøgte at tage livet af sig selv ved at åbne for gashanerne i parrets hjem i det nordvestlige London.

Det var her fra hjemmet, at Agent Garbo styrede alle de fiktive spioner og deres meldinger til tyskerne.

Tyskerne var så begejstrede over de mange dybt hemmelige informationer, at de dekorerede 'deres' spion med det fornemme Jernkors, som Hitler personligt skulle give tilladelse til at uddele.

Jernkorset blev ellers kun givet til soldater i kamp i den forreste frontlinje.

Også briterne sørgede for at deres mesterspion blev højt dekoreret.

Blev skilt
Juan Pujol Garcia blev efter krigen skilt fra Carmen.

Han frygtede repressalier fra overlevende nazister og fik med hjælp fra den britiske efterretningstjeneste hjælp til at skjule sig.

Han blev erklæret død af malaria i Angola. Men flyttede i al hemmelighed til Venezuela, hvor han i anonymitet drev en boghandel.

Først i 1984 blev han genforenet med sine børn. Samme år besøgte han invasions-kysten i Frankrig.

Mesterspionen døde i 1988.

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.