Topledere drøfter Ukraine-krise i telefonmøde

Tilbagetrækning af tunge våben fra det østlige Ukraine skulle begynde tirsdag, siger talsmand for Merkel

De politiske ledere fra Rusland, Ukraine og Tyskland har natten til tirsdag drøftet situationen i det østlige Ukraine på et telefonmøde.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Ukraines præsident, Petro Porosjenko, talte blandt andet om den våbenhvile, der trådte i kraft sent lørdag aften.

Det oplyser en talsmand for den russiske regering i Kreml.

En talsmand for den tyske regering oplyser samtidig, at tilbagetrækningen af tunge våben fra det krigshærgede område ventes at blive indledt tirsdag.

Det vil i så fald være i overensstemmelse med den våbenhvileaftale, der blev indgået i Minsk i Hviderusland i sidste uge.

Men det er fortsat uklart, om de prorussiske separatister vil leve op til Minsk-aftalen.

En talsmand for oprørerne siger ifølge Reuters, at de er "tvunget til at besvare ilden fra ukrainske styrker" og ikke "ensidigt" vil begynde at fjerne tunge våben som artilleri og kampvogne.

På nattens telefonmøde blev den rolle, som udsendte fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europe (OSCE), har i området, også drøftet.

Repræsentanterne for OSCE har ikke været i stand at komme ind i byen Debaltseve, hvor der trods våbenhvilen er blevet meldt om voldsomme kampe mellem oprørere og ukrainske regeringsstyrker både søndag og mandag.

Ifølge nyhedsbureauet AFP understreger de tre ledere, at observatørerne skal kunne komme ind i området fra tirsdag. Separatisterne hævder dog, at Debaltseve er "internt territorium", og at de rent moralsk derfor vil fortsætte med kampene i byen.

Mandag var der "uafbrudte eksplosioner" i Debaltseve, fortæller Natalja Karabuta, en kommunal embedsmand, der er flygtet fra byen.

Hun tilføjer, at der er omkring 5000 civile fanget inde i byen uden mad og vand.

- Det er afgørende, at våbenhvilen implementeres fuldt ud. Det betyder, at skyderiet må stoppe, sagde EU-Kommissionens talsperson Maja Kocijancic mandag.