Trump og Erdogan drøfter mulig sikker zone i Syrien

Når USA trækker sig ud af Syrien, vil en fredsbevarende styrke på 200 soldater blive, oplyser Det Hvide Hus

Den amerikanske præsident, Donald Trump og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Arkivfoto: Tatyana Zenkovich/Reuters/Ritzau Scanpix
Den amerikanske præsident, Donald Trump og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. Arkivfoto: Tatyana Zenkovich/Reuters/Ritzau Scanpix

USA og Tyrkiet har sent torsdag aften dansk tid drøftet omstændighederne forud for USA's militære tilbagetrækning fra Syrien.

Det oplyser Det Hvide Hus sent torsdag aften dansk tid i en pressemeddelelse.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er i en telefonsamtale nået til enighed med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, om fortsat at koordinere arbejdet for at etablere sikker zone i Syrien.

USA vil i forbindelse med den militære tilbagetrækning lade "en lille fredsbevarende gruppe" på omkring 200 soldater blive i Syrien for en periode.

Det oplyser Sarah Sanders, talskvinde for Det Hvide Hus, i en pressemeddelelse umiddelbart efter de to præsidenters telefonsamtale.

Meldingerne kommer forud for et møde mellem USA og Tyrkiet i Washington denne uge.

Her vil USA's fungerende forsvarsminister, Patrick Shanahan, og stabschefen for det amerikanske militær, Jospeh Dunford, mødes med deres tyrkiske modparter.

Trump overraskede mange, da han i december erklærede sejr over Islamisk Stat og bebudede, at han ville trække de omkring 2000 amerikanske soldater ud af Syrien.

De to præsidenter skal i telefonsamtalen være nået til enighed om, at den amerikanske tilbagetrækning ikke må spænde ben for de to landes fælles mål. Det skriver det tyrkiske statsmedie Anadolu.

Idéen om en sikker zone er blevet taget op, efter at Tyrkiet har truet med at indlede en offensiv mod den kurdiske YPG-milits.

Militsen, som kontrollerer store dele af det nordøstlige Syrien, har samarbejdet med USA under krigen i Syrien og været en spydspids i nedkæmpelsen af Islamisk Stat.

Tyrkiet anser imidlertid YPG som en forlænget arm af landets terrorstemplede ærkefjende PPK, som i årtier har kæmpet for en selvstændig kurdisk stat og større autonomi for kurdere i det sydøstlige Tyrkiet.