Trump truer Nordkorea med bål og brand: For 18 år siden var det endnu værre

Donald Trump har tidligere udtalt sig om, hvad han ville gøre ved Nordkorea. Dengang var han helt klar i mælet

Trump truer Nordkorea med bål og brand. Video: AP

- De vil blive mødt med bål og brand, som verden aldrig har oplevet det før.

Sådan lød det tirsdag aften fra præsident Donald Trump i en trussel rettet direkte mod det nordkoreanske regime.

I månedsvis har både USA og Nordkorea kastet med sprængfarlig mudder over Stillehavet, og de to nationer er ved at slå verdensrekord i trusler rettet mod hinanden.

Men i kølvandet på truslen rettet mod er et 18 år gammelt klip med netop Donald Trump blevet fundet frem igen, og flere internationale medier har kastet sig over hans udtalelse dengang.

Her blev finansmanden Donald Trump interviewet om, hvad han ville gøre, hvis han var præsident, og beskeden er helt klar. Først en forhandling og så angrib.

- Først ville jeg forhandle, som en sindssyg. Jeg ville sørge for, at vi kom frem til den bedst mulige aftale. Hvis en mand går op til dig på gaden med en pistol, og siger 'giv mig dine penge'. Ville du så ikke helst vide, hvilken situation han kom fra, inden han gjorde det mod dig?, sagde Donald Trump i interviewet.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

- En ting er Nordkorea, og du siger, at hvis du var præsident, så ville du være klar til at indlede et angreb mod Nordkorea?, lød det opfølgende spørgsmål fra værten Tim Russert.

- Om tre eller fire år vil de her mennesker have atomvåben, der peger rundt på forskellige nationer i hele verden og især på USA. Ville det så ikke være bedst at løse ved at forhandle. Vi har et land derude - Nordkorea - som er galninge, og de fremstiller jo ikke atomvåben for sjov.

- Men hvis vi ikke løser det ved at forhandle, er det så ikke bedst at løse problemet med det samme? (angribe dem red.). Du ved det (værten red.) og alle andre ved det. De griner ad os, så vi skal gøre noget, så det stopper, sagde Donald Trump i interviewet i programmet 'Meet the Press'

Advarsel i rapport
2017-udgaven af Donald Trumps raseri mod Nordkorea kommer, efter at en ny rapport viser, at Nordkorea har formået at fremstille et mindre atomsprænghoved, der kan affyres i et af landets missiler.

Washington Post skriver, at amerikanske efterretningsfolk i en ny hemmeligstemplet rapport vurderer, at nordkoreanerne allerede har nået dette afgørende skifte inden for landets atomvåbenprogram.

I månedsvis har konflikten mellem USA og Nordkorea ulmet, og Nordkorea er efterhånden ved at slå verdensrekord i trusler rettet mod USA, Sydkorea og de øvrige allierede.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Det har senest fået den amerikanske general og 'Army Chief of Staff' Mark Milley til at sende en klar besked.

Hvis det skulle ende med krig mellem Nordkorea og USA, så ville Kim Jong-uns tropper blive helt smadret. Det fortæller Mark Milley på et pressemøde i National Press Club i Washington.

- En krig på jorden på den koreanske halvø ville være forfærdeligt, men det ville også være forfærdeligt, hvis Nordkorea kunne detonere en atombombe i Los Angeles. Hvis det ender med krig, så ville vi fuldstændig ødelægge Nordkoreas militær, men det ville koste mange menneskeliv, siger Mark Milley.

Foto: AP Plus Stort overblik: Sådan ville en krig mellem Nordkorea og USA se ud

Meldingen fra den amerikanske general kommer i kølvandet på tirsdagens trussel fra Nordkorea.

Her meldte regimet ud via deres propagandamaskine Korean Central News Agency (KCNA red.), at de ville ramme hjertet af USA med et atomangreb, hvis amerikanerne 'blev ved med at undertrykke' Nordkorea.

Rasede over bombefly
Tidligere gik det galt, da det nordkoreanske diktatur rasede efter to amerikanske bombefly i starten af juli fløj over den koreanske halvø.

Nordkorea har søndag i skarpe vendinger fordømt overflyvningen og kalder den 'en hensynsløs militær provokation'.

Ifølge ABC News lettede de to bombefly fra den amerikanske base på øen Guam i det vestlige Stillehav.

Tidligere på måneden kunne et amerikansk medie også afsløre, at 'Amerikansk militær havde Kim Jong-un på kornet i 70 minutter, men gjorde ingenting'.

Sådan beskrev det amerikanske medie The Diplomat det drama, der udspillede sig på 'Independence Day' den 4 juli. Her kunne Nordkorea meddele, at de havde testaffyret et såkaldt interkontinentalt ballistisk missil, og affyringen havde været succesfuld.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Ifølge AP er missilet så vidtrækkende, at det kan nå helt til Alaska på den anden side af Stillehavet, og det har skabt frygt i det internationale samfund, der har stillet spørgsmålet. Kan Nordkorea virkelig angribe USA?

Men det kunne være endt helt anderledes.

Senest har den anerkendte amerikanske journalist Ankit Panda skrevet en historie, hvor han via en anonym kilde fortæller, at amerikansk militær var helt klar over, at Nordkorea ville teste en missil af denne type.

Rent faktisk fulgte Pentagon affyringen helt tæt og havde Kim Jong-un på kornet under hele forløbet, hævder Ankit Panda i artiklen, der også er blevet citeret hos flere internationale medier.

De amerikanske myndigheder har hverken be- eller afkræftet journalistens historie, og har ikke ønsket at kommentere oplysningerne om, at de skulle have fulgt affyringen helt tæt.

Derfor angreb de ikke
Men selv om USA efter sigende havde Kim Jong-un på kornet, så trykkede de ikke på aftrækkeren og satte en stopper for Nordkoreas faretruende offensiv.

Business Insider har efterfølgende talt med chefanalytiker for området omkring Asien hos selskabet Strafor, Rodger Baker, der vurderer, at der er en helt særlig grund til, at de forholdt sig passive.

- Hvis USA demonstrerer, at de ikke har tænkt sig at dræbe Kim Jong-un, så har de samtidig kommunikeret, at der ikke er nogen grund til, at Nordkorea fortsætter deres offensiv rettet mod USA samt deres aggressive missilprogram.

Se også: Sjældent jordskælv rammer Nordkorea: USA frygtede det værste

Se også: Kinas handel med isolerede Nordkorea stiger kraftigt

- Det er helt standard, at USA ikke valgte at angribe missilaffyringen, inden den blev sat i værk af Nordkorea, og det stemmer fint overens med Udenrigsminister Rex Tillersons udmelding om, at Kim Jong-un skal tales til fornuft og ikke tvinges i knæ. Det er dog højst usædvanligt, at USA fulgte med, og de efter sigende har tilladt, at den oplysninger er blevet lækket til en journalist, siger Rodger Baker til Business Insider og tilføjer, at et drab på Kim Jong-un kunne medføre et voldsomt svar fra regimet.

Møgsvin
Myndighedspersoner siger ifølge det amerikanske nyhedsbureau, at missilet fløj 40 minutter og tilbagelagde 930 kilometer, inden testen var slut. Den nåede op i en højde på 2500 meter.

Artiklen fortsætter under billedet

 

Se også: Nordkorea raser efter amerikanske bombefly overflyver den koreanske halvø

Samfund - 8. jul. 2017 - kl. 06:41 Efter nordkoreansk aggression: USA tager nyt missil-skridt

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, overværede selv affyringen af missilet, der blev gennemført 4. juli.

Han kaldte missilet en 'gave' til de 'amerikanske møgsvin' på deres uafhængighedsdag, og tilføjede, at Nordkorea ’løbende vil sende dem (amerikanerne, red.) gaver for at afhjælpe deres kedsomhed’, skriver det franske nyhedsbureau på baggrund af nordkoreansk statsmedie.

Se også: Nordkorea: Det mystiske og farlige land

Den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, bekræfter, at det missilet var et såkaldt interkontinentalt ballistisk missil.

Præsidenten til tasterne
Det fik Donald Trump i USA til at skrive på Twitter:

- Nordkorea har lige affyret endnu et missil. Har den mand ikke noget bedre at bruge sin tid på? Jeg forstår ikke, at Sydkorea og Japan vil blive ved at finde sig i det.

Missilet landede ud for Japans kyst, da testen var slut. Det fik premierministeren i landet til at udtrykke sin bekymring:

- Denne missilaffyring viser med tydelighed, at truslen er vokset, siger Shinzo Abe.

Også natten til lørdag d. 29. juli affyrede Nordkorea endnu et interkontinentalt ballistisk missil.

Samfund - 29. jul. 2017 - kl. 14:18 Kan ramme Los Angeles: Her affyrer Nordkorea nyt kæmpemissil

Missilet, der af den sydkoreanske forsvarschef vurderes som værende mere avanceret end det, nordkoreanerne testede 4. juli, fløj i løbet af 45 minutter omkring 1.000 kilometer, inden det endte i havet ud for Japan, siger Pentagon.

Ifølge propagandaapparatet udtrykte lederen 'stor tilfredshed' med testen, der angiveligt havde til formål at bekræfte en række tekniske aspekter samt missilets maksimale rækkevidde.

Denne vurderer eksperter til gengæld som værende meget længere end 1.000 kilometer - faktisk kan missilet være i stand til at ramme metropoler som Los Angeles, muligvis Chicago og i yderste tilfælde New York.

- De har talt om det i lang tid (missilets rækkevidde, red.). Jeg tror forskellen nu er, at vi er begyndt at tro dem, siger kontrolanalytiker Jeffrey Lewis til CBS Evening News.

- Vi er i et forhold, hvor vi kan ødelægge dem, og de kan ødelægge os, og vi bryder os måske ikke om det, men det er, hvor vi er.

Fotocollage: AP Tæt på Sådan blev Nordkorea verdens niende atommagt

Otto Warmbier mistede livet mandag 19. juni 2017, efter at han i 15 måneder sad fængslet for at have forsøgt at stjæle en propaganda-plakat i Nordkorea. Foto: AP Tæt på Historien om Otto Warmbier: Sådan endte han som Nordkoreas fange

Foto: AP Plus Det store overblik: Sådan ville en krig mellem Nordkorea og USA se ud

Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen