Trump: - Vær parat, Rusland - missiler kommer snart

- Man bør ikke være partner med et gasdræbende udyr, der dræber sin egen befolkning, siger Trump.

Få konflikten forklaret her. Video: Martin Ekelund

Situationen mellem verdens to største militærmagter spidser for alvor til i disse timer.

Sent tirsdag aften advarede den russiske ambassadør i Libanon amerikanerne om, at Rusland vil nedskyde alle missiler, som USA i givet fald vil affyre mod Assad-regimet i Syrien. Men nu svarer den amerikanske præsident igen - og svaret lægger op til, at Donald Trump er fuldstændig ligeglad med russernes advarsel.

På Twitter skriver han direkte henvendt til Rusland:

'Rusland siger, at det vil skyde ethvert og alle missiler ned, der er affyret mod Syrien. Vær parat, Rusland, fordi nu kommer de - nydelige, nye og 'smarte'.

'Man bør ikke være partner med et gasdræbende udyr, der dræber sin egen befolkning og nyder det.'

- Værste forhold til Rusland nogensinde
Umiddelbart efter sit første tweet fulgte Donald Trump op med et nyt tweet, hvor han opsigtsvækkende kalder forholdet mellem Rusland og USA for det værste i historien.

Han mener dermed, at forholdet er dårligere mellem de to nationer end under den kolde krig, hvor det i årtier ligeledes havde ramt frysepunktet.

Prompte svar fra Rusland
Det russiske modsvar lod ikke mange minutter vente på sig. Ifølge det statskontrollerede medie Russia Today siger Ruslands udenrigsminister, at USA burde forsøge at ramme terrorister med deres 'smarte missiler' i stedet for.

- Smarte missiler skal affyres mod terrorister og ikke Syriens regering, som har brugt flere år på at nedkæmpe internationale terrorister i sit territorium, advarer Maria Zakharova til RT.

Hun sender på samme tid et kontroversielt budskab til omverdenen. Nemlig at USA har fabrikeret giftangrebet i Douma:

- Er OPCW-inspektørerne vel vidende om, at smarte missiler er på vej for at ødelægge alle beviser for angrebet med kemiske våben? Eller at dette er den rigtige plan – at mørklægge alle beviser for dette fabrikerede angreb, så de internationale våbeninspektører ikke finder beviser, spørger Zakharova.

Artikel fortsætter under billedet ...

Billede fra Douma, der viser små børn, ramt under giftangrebet 8. april i år. Foto: AP
Billede fra Douma, der viser små børn, ramt under giftangrebet 8. april i år. Foto: AP
 

- Vi skyder jeres missiler ned
Ambassadør Alexander Zasypkin fremsatte tirsdag aften den udtalelse til Hizbollahs tv-station, Al Manar, som har fået den amerikanske præsident til at gribe til tasterne.

- Hvis der kommer et angreb udført af amerikanerne, vil missilerne blive skudt ned og endda også det sted, de kommer fra, siger ambassadøren.

Samtidig refererede Libanon-ambassadøren, Zasypkin, til en udmelding fra præsident Vladimir Putin og den russiske forsvarschef, der lover russisk modsvar.

Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP Krig & katastrofer - 11. apr. 2018 - kl. 11:10 WHO: 500 har symptomer på kemisk forgiftning i Douma

WHO: 500 ramt af giftangreb
Syrien-krisen er på sit højeste niveau i flere måneder, efter landets diktator, Bashar al-Assad, ifølge flere vestlige efterretningstjenester i sidste uge stod bag et voldsomt giftangreb i Damaskus-forstaden Douma. 

Hos FN's sundhedsorganisation, WHO, siger man, at omkring 500 patienter fra Douma i Syrien har symptomer på kemisk forgiftning og er undersøgt på sundhedscentre.

Derudover fordømmer man angrebet, der fandt sted lørdag, og kræver adgang til området omgående.

- WHO kræver øjeblikkelig og uhindret adgang til området for at kunne behandle de ramte og for at få overblik over sundhedsskaderne og yde sammenhængende nødhjælp, hedder det i en erklæring fra WHO's hovedkvarter i Genève.

FN's nødhjælpsorganisationen har ikke adgang til det meste af enklaven i det østlige Ghouta og heller ikke til byen Douma, hvor det omstridte angreb skete.

Natten til 7. april 2017 - for godt et år siden - sendte USA på Trumps ordre 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk lufthavn som gengæld for et andet kemisk giftangreb, der i dagene op til dræbte over 80 uskyldige civile i Syrien, herunder mange børn.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere