Annonce:
Annonce:

Tsunami-panik efter jordskælv: En million evakueret

Tsunami-varsel i Stillehavet efter et voldsomt jordskælv i Chile. Bølger på 4,5 meter rammer kysten

Tusindvis af mennesker har forladt bygninger og opholder sig i gaderne eller i biler er på vej væk fra kystområderne. (Foto: AP)
Tusindvis af mennesker har forladt bygninger og opholder sig i gaderne eller i biler er på vej væk fra kystområderne. (Foto: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Bølger på op til 4,5 meter har ramt Chiles kyst, efter at et voldsomt jordskælv med en styrke på 8,3 fandt sted natten til torsdag dansk tid.

Mindst fem personer er omkommet og 15 kvæstet. En 26-årig kvinde omkom i byen Illapel, da en væg kollapsede, oplyser myndighederne.

- Endnu en gang er vi nødt til at forholde os til et nyt, hårdt slag fra naturens kræfter, siger den chilenske præsident, Michelle Bachelet, ifølge Reuters.

Det voldsomme jordskælv rystede Chile klokken 20 lokal tid, og der blev udsendt varsel for tsunami for Chile, Peru og Hawaii, oplyser USA's Geologiske Institut USGS.

Skælvets epicentrum lå 250 kilometer nordvest for hovedstaden Santiago. Jordskælvet ramte i 130 kilometer ude i havet og i 12,5 kilometers dybde.

Annonce:

Mindre tsunami-bølger er skyllet ind over Valparaiso, Concon og en række andre chilenske byer. En million mennesker er blevet evakueret fra kysten, oplyser landets viceindenrigsminister.

En række efterskælv med en styrke på over 6,1 rystede Chile i løbet af aftenen og natten lokal tid efter det første og mest voldsomme skælv, skriver USA's geologiske tjeneste USGS.

Kaos i lufthavnen, da jordskælvet pludselig rammer. (Video: AP)

Skælvet har fået huse til at kollapse, mens veje er blevet blokeret af sten og murbrokker. Desuden gik strømmen flere steder.

Bernardo Leyton, borgmester i byen Canela nær jordskælvets epicenter, siger til lokale medier, at hans by er hårdt ramt.

- Mange vægge er faldet sammen. Mange huse, særligt dem bygget af lersten, er styrtet i grus. Og folk er meget bange, siger Bernardo Leyton ifølge dpa.

USGS angiver skælvets styrke til 8,3, men ifølge det chilenske jordskælvscenter ramte jordskælvet med en styrke på 8,4.

Annonce:

Chile ligger på den såkaldte Ildring, hvor kontinentalpladerne mødes og forårsager kraftig seismisk aktivitet. I 2010 mistede 500 mennesker livet ved jordskælv i Chile.

Befinder du dig i Chile? Har du oplevet jordskælvet? Skriv til 12242eb.dk - sms til 1224 (koster alm. sms-takst)

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: