Tusindvis af civile fanget i krigshelvede: Frygter IS vil bruge børnesoldater

Slaget om Fallujah: 20.000 er fanget i de den belejrede by, og Unicef frygter, at de bliver tvangsrekrutteret til at kæmpe på IS' side

Børnesoldater kan blive involveret i IS' forsvar af Fallujah. (Foto: AP)
Børnesoldater kan blive involveret i IS' forsvar af Fallujah. (Foto: AP)

Irakiske sikkerhedsstyrker vinder langsomt og sikkert terræn i kampen om terrorhøjborgen Fallujah, som har været i Islamisk Stats besiddelse siden januar 2014.

Fallujah er i en strategisk vigtig by i den irakiske Anbar-provins og ligger kun 50 kilometer fra Bagdad. Hvis det lykkedes at generobre byen, vil det være en klar svækkelse af Islamisk Stats drøm om at få et kalifat.

Men krigen bliver blodig og kommer til at koste mange civile liv, og nu melder FN ud, at de frygter, at Islamisk Stat vil tage endnu mere frygtelige midler i brug.

- Børn risikerer at blive tvangsrekrutteret til at kæmpe. De skal igennem strenge sikkerhedsprocedurer og kan blive skilt fra deres familier. Børn som bliver rekrutteret risikerer at dø og ødelægger også deres fremtid, fordi de bliver tvunget til at være våben og kæmpe i en voksenkrig, siger Peter Hawkins, der er talsmand for FN's børneorganisation Unicef, i en pressemedelelse. 

Artiklen fortsætter under billedet:

En irakisk elitesoldat gør klar til kamp. (Foto: AP)
En irakisk elitesoldat gør klar til kamp. (Foto: AP)
 

Foto: AP Krig & katastrofer IS kæmper i tunneler og med snigskytter i Fallujah

Presset på flere kanter
Organisationens udmelding kommer efter, at det er blevet klart, at Islamisk Stat er presset fra flere kanter.

Den amerikansk-ledede koalition og flere kurdiske militser har nemlig også påbegyndt en storoffensiv, hvor målet er at indtage de to terrorhøjborge Mosul og Raqqa i henholdsvis Irak og Syrien.

Et billede af irakiske sikkerhedsstyrker,som netop nu har indledt storoffensiv mod Fallujah. (Foto: AP) Terror Kampen om terrorhøjborg: Civile kan bruges som bombeskjolde

Internationale eksperter vurderer, at hvis Islamisk Stat mister alle de tre byer, kan det være en ende på IS som territorial terrororganisation. 

Artiklen fortsætter under billedet:

I kampen for at nå Fallujah, støder de irakiske soldater ofte ind i Islamisk Stats snigskytter. (Foto: AP)
I kampen for at nå Fallujah, støder de irakiske soldater ofte ind i Islamisk Stats snigskytter. (Foto: AP)

Værre dag for dag
Men endnu er ingen af byerne vristet ud af terroristerne kløer, og Islamisk Stat holder stadig de 300.000 indbyggere i Fallujah i et jerngreb.

50.000 civile er blevet nægtet at forlade byen. ifølge internationale nyhedsbureauer, og man frygter, at det kan ende i et blodbad, hvis de civile irakere ikke vælger at støtte Islamisk Stat.

- De behandler folk værre og værre dag for dag. Det virker som om, at de er på vej til at gå i panik, siger Abu Mohammed al-Dulaimi, der bor i byen, til det franske nyhedsbureau AFP, over en telefonforbindelse.

Artiklen fortsætter under billedet:

En fotograf fra det internationale nyhedsbureau følger lige nu et regiment på vej mod Fallujah. (Foto: AP)
En fotograf fra det internationale nyhedsbureau følger lige nu et regiment på vej mod Fallujah. (Foto: AP)
 

Truslen fra Islamisk Stat bliver ikke nødvendigvis ikke mindre af, at terrorganisationen mister sine hovedbyer. (Foto: AP) Terror Ekspert advarer: Islamisk Stats fald kan øge terrortruslen mod Europa

Drikker beskidt vand
De civile irakere har dog ikke kun Islamisk Stats vrede at frygte. FN vurderer, at man nærmer sig en humanitær krise, hvor der er risiko for, at flere mister livet af sult eller på grund af manglende mulighed for at få rent drikkevand.

- De er svært traumatiserede. Mange er i livsfare og har ikke haft adgang til mand, vand og medicin i månedsvis. Den sidste humanitære hjælp, som nåede frem til Fallujah var i september sidste år. Dem, jeg taler med, siger, at de har overlevet ved at spise rådden ris og yoghurt og drikke beskidt vand fra en sø, siger Becky Bakr Abdulla, der arbejder i en flygtningelejr mellem Fallujah og Bagdad, til den norske avis VG.

  Joanna Palani fortæller i interview med amerikansk medie, hvorfor hun tog til Syrien og bekæmpede Islamisk Stat. (Foto: Privatfoto) Krig & katastrofer Danske Joanna går verden rundt: 'IS-terrorister er nemme at slå ihjel'