Tyrkiet advarer Grækenland: Fare for krig

Advarslen kommer efter, at den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, har bebudet, at grækernes territorialfarvand vil blive udvidet langs landets vestkyst

Konflikten omhandler fund af betydelige mængder af naturgas i Middelhavet nær Cypern og den græske ø Kreta. Her ses Tyrkiets vicepræsident Fuat Oktay (t.v.) sammen med præsident Erdogan (t.h.). Foto: Burhan Ozbilici/Ritzau Scanpix
Konflikten omhandler fund af betydelige mængder af naturgas i Middelhavet nær Cypern og den græske ø Kreta. Her ses Tyrkiets vicepræsident Fuat Oktay (t.v.) sammen med præsident Erdogan (t.h.). Foto: Burhan Ozbilici/Ritzau Scanpix

Der vil være fare for krig mellem Grækenland og Tyrkiet, hvis Grækenland udvider dets territoriale farvand.

Sådan lyder meldingen fra vicepræsident Fuat Oktay, præsident Erdogans højre hånd, i et interview lørdag.

- Hvis det ikke er en årsag til krig, hvad er så?, siger vicepræsidenten således ifølge flere tyrkiske og internationale medier, herunder dpa.

Udtalelsen kommer efter, at den græske premierminister, Kyriakos Mitsotakis, har bebudet, at grækernes territorialfarvand vil blive udvidet fra 11 til 22 kilometer langs landets vestkyst.

Mitsotakis siger, at Grækenland senere eventuelt vil udvide sit territoriale farvand andre steder - på områder, hvor der er mindre end 24 sømil mellem de to lande.

- Forventer I, at vi vil acceptere det, siger Oktay om de græske udmeldinger.

Fund af naturgas
Konflikten mellem Tyrkiet og Grækenland omhandler fund af betydelige mængder af naturgas i Middelhavet nær Cypern og den græske ø Kreta.

Tyrkiet mener, at landet har ret til at bore efter naturgas i området.

Både Grækenland og EU mener dog, at Tyrkiets planer om at bore efter gas i området er ulovlige. Ifølge EU vil det finde sted inden for Grækenlands eksklusive økonomiske zone.

Men Tyrkiet fastholder, at de berørte havområder er en del af det tyrkiske havterritorium.

Forbereder sanktioner
Som følge af den igangværende konflikt gjorde EU det fredag klart, at det vil forberede en række mulige sanktioner mod Tyrkiet, som kan tages i brug, hvis ikke der sker en nedtrapning i konflikten.

Det sagde EU's udenrigschef, Josep Borrell, fredag efter et møde med EU's udenrigsministre. En af deltagerne var den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S).

Muligheden for sanktioner vil blive drøftet på et EU-topmøde 24. september, hed det videre.

- Vi er blevet enige om, at vi i tilfælde af manglende fremskridt med Tyrkiet vil udvikle en liste med restriktive tiltag, som kan blive drøftet ved EU-topmødet, siger Borrell.

EU vil blandt andet forberede sanktioner, som vil kunne begrænse Tyrkiets mulighed for at bore efter naturgas i et område af Middelhavet.

Eksempelvis vil sanktionerne kunne rettes mod tyrkiske individer, fartøjer eller mod Tyrkiets brug af europæiske havne. Sanktionerne vil fokusere på 'aktiviteter, som vi anser som ulovlige', sagde Borrell.

Men EU vil først og fremmest forsøge at løse konflikten via dialog, understregede han.