Annonce:
Annonce:

Tyrkiet-ekspert: Disse fire grupper kan stå bag Ankara-bombe

Tyrkiske myndigheder hævder, at kurdiske militante står bag søndagens bilbombe i Tyrkiets hovedstad, som har kostet 34 mennesker livet, og som har såret 150

Se video fra Ankara her (Video: AP)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Mens tyrkiske myndigheder hurtigt har meldt ud, at kurdiske militante må stå bag søndagens bombeangreb i Ankara, som har dræbt 34 og såret 150, så mangler der endnu en bekræftelse fra den oprørsbevægelse, der måtte stå bag.

Og spørger man Tyrkiet-ekspert og tidligere underviser i kurdisk historie på Folkeuniversitetet, journalist og forfatter Deniz B. Serinci, så er der flere forhold, der taler imod, at den kurdiske oprørsbevægelse PKK står bag.

- PKK plejer at angribe militære mål. Her er målene civile, siger Deniz B. Serinci.

Til gengæld kan en anden gruppe kurdiske militante - Kurdistans Frihedsfalke (TAK) - ifølge Deniz B. Serinci godt stå bag.

Annonce:

- De ønsker at hævne 300 drab på civile kurdere inden for de seneste seks måneder i det sydøstlige Tyrkiet. Det ville i givet fald være ren hævn, siger Deniz B. Serinci.

Dansk øjenvidne til Ankara-bombe: Jeg kunne høre folk skrige

Kun fire har muligheden
Ifølge Serinci er der fire grupper, som har kapacitet til at udføre et angreb i den skala, som tyrkerne søndag aften var vidner til. Han hævder, at der historisk ikke har været andre end netop de fire, som har haft interesse i at foretage angreb af den karakter i Tyrkiet.

Tyrkiske myndigheder fortæller, at bomben var placeret i en bil, der kørte ind ved en busterminal. (Foto: AP)
Tyrkiske myndigheder fortæller, at bomben var placeret i en bil, der kørte ind ved en busterminal. (Foto: AP)

Kurderne repræsenterer den ene gruppe.

Men så er der også den marxistiske gruppe DHKP-C. Gruppen har tidligere angrebet politistationer og vestlige ambassader. Men ifølge Serinci ville det også være usædvanligt, hvis det var den gruppe, for den har heller ikke for vane at gå efter civile mål.

Deniz B. Serinci hælder derimod mest selv til, at det er IS, der står bag. Det gør han ud fra den teori, at det er i Islamisk Stats interesse, at der er så meget ballade mellem kurderne og Tyrkiet som overhovedet muligt.

Annonce:

34 dræbt i eksplosion i Tyrkiets hovedstad - 75 såret

- Hvis der er en gruppe, som har kunnet tæske IS på landjorden, så er det PKK. IS er interesseret i, at de tyrkiske myndigheder skal tro, at det er kurdiske militante, der står bag. For IS ønsker, at Tyrkiet skal bekæmpe kurderne ikke blot i Tyrkiet selv, men også i Syrien. IS håber på, at Tyrkiets reaktion vil være, at de engagerer sig i kampen mod PKK i Syrien, siger Deniz B. Serinci.

Gruppe opererer i dyb hemmelighed
Den fjerde gruppe, som ifølge Serinci kan have plantet bilbomben i Tyrkiet, tilhører det, som Serinci betegner som 'Den Dybe Stat'. Den består af aktivister fra det tyrkiske militær og sikkerhedsvæsen, som opererer i dyb hemmelighed. Formålet skulle ifølge Serinci være at give en syrer skylden for angrebet for at få Tyrkiet ind i kampen i Syrien og sætte en stopper for PKK.

Annonce:

- Kigger man på Tyrkiets 90 år lange historie, kan man se, at der kun er de fire grupper, forklarer Deniz B. Serinci.

Der var kaos på Kizilay-pladsen efter eksplosionen. Et dansk øjenvidne fortæller, at området næsten lignede en krigszone. (Foto: AP)
Der var kaos på Kizilay-pladsen efter eksplosionen. Et dansk øjenvidne fortæller, at området næsten lignede en krigszone. (Foto: AP)

Ifølge Deniz B. Serinci er sikkerheden i Tyrkiet lige nu ekstremt høj. Det er den blevet efter to tidligere bombeangreb i hovedstaden inden for de seneste par måneder.

Tyrkiet strammer sikkerheden efter blodig bombe i Ankara

I februar blev 28 dræbt, da en bil ladet med sprængstoffer sprang i luften tæt på nogle militære busser. Dengang tog TAK ansvaret.

Og i oktober døde 102, da en dobbelt selvmordsbombe-aktion skete under en fredsdemonstration i Ankara. Her gik de første meldinger også på, at kurdiske militante eller IS stod bag.

Her eksploderer terrorbombe midt under fredsdans

Den tyrkiske indenrigsminister opgiver ikke kampen mod terror på trods af de seneste angreb (Video: Ritzau)

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Vi synes, Lars Løkke mangler skam i livet
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: