Tysk regering enes om militær operation mod IS

Det tyske parlament skal torsdag stemme om at sende Tornado-fly på operation i Syrien

Den tyske regering er tirsdag nået til enighed om at tilslutte sig den militære operation mod Islamisk Stat (IS) i Syrien, oplyser regeringsembedsmænd.

Ifølge planen vil Tyskland bidrage med Tornado-overvågningsfly, et tankfly til genoptankning i luften, en fregat og op til 1200 soldater til den amerikansk-ledede koalition.

Krig & katastrofer Tysk hærchef: Bidrag til IS-krig kræver 1200 soldater

Forbundsdagen skal onsdag stemme om planen.

Den tyske indsats skal være gældende et år, men med mulighed for forlængelse i løbet af 2016.

Forbundskansler Angela Merkels regering består af hendes eget konservative parti CDU, det bayerske søsterparti CSU og det socialdemokratiske SPD.

Den socialdemokratiske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, erkendte før regeringsmødet tirsdag, at det kan blive en langvarig kamp mod IS.

- Vi gør, hvad der er militært nødvendigt, hvad vi bedst kan gøre, og hvad vi kan støtte politisk, sagde han ifølge AFP.

I Irak er tyske soldater i forvejen med til at træne og uddanne kurdiske Peshmerga-krigere til krigen mod IS. De kurdiske militsfolk kæmper med tyske våben.

Merkel understregede i sidste uge efter de islamistiske attentater i Paris, der kostede 130 livet, at det er ikke muligt at bekæmpe IS med ord.

- Man er nødt til at bekæmpe dem militært. Vi er nødt til at stoppe snakken og handle for at værne om den høje værdi, vi tillægger sikkerhed, og det kræver beslutsomme handlinger, sagde hun efter et møde med Frankrigs præsident, François Hollande.