Ukraine: 1500 russiske soldater er rykket over grænsen

Rusland kan vanskeligt forklare russiske soldaters og militært udstyrs tilstedeværelse i det østlige Ukraine

Mindst 1500 russiske styrker samt kolonner med militært isenkram har krydset grænsen til Ukraine i løbet af weekenden, oplyser Ukraines militær mandag.

- 1500 russiske soldater og 300 stykker militærudstyr, heriblandt Grad-missilsystemer, krydsede grænsen til Ukraine 7. og 8. februar, siger den ukrainske militærtalsmand Andrij Lysenko til journalister.

Omkring 170 køretøjer, heriblandt lastbiler, tankvogne og biler, krydsede tillige grænsen, siger han.

Ukraine og Vesten beskylder Rusland for at yde hjælp i form af soldater og militært udstyr til de prorussiske separatister, der er i kamp med ukrainske regeringsstyrker i den østlige del af landet. Det afvises pure af ledelsen i Moskva.

Samtidig siger Rusland, at præsident Vladimir Putin ikke vil tolerere nogen form for ultimatum om Ukraine, efter at det er kommet frem, at Tyskland giver ham frist til onsdag til at godkende en fredsplan eller se nye sanktioner i øjnene.

- Vi har allerede sagt alt om tonen i forhandlingerne. Ingen har nogensinde talt eller kan tale til præsidenten i en ultimatumagtig tone, hvor meget man end kunne tænke sig det, siger Putins talsmand Dmitri Peskov til russisk radio.

Lederne fra Ukraine, Tyskland og Frankrig er ved at forberede et topmøde med Putin i den hviderussiske hovedstad, Minsk, på onsdag.

Målet med mødet er at få indstillet 10 måneders blodudgydelser i det østlige Ukraine, mens USA overvejer, om de ukrainske regeringsstyrker skal bevæbnes for at kunne forsvare sig mod de prorussiske separatister.

EU-udenrigsministrene har mandag principgodkendt en udvidelse af sanktionerne i Ukrainekonflikten. Men selve ikrafttrædelsen udskydes til mandag i næste uge, erfarer Ritzau.

Beslutningen betyder, at yderligere 19 personer og ni virksomheder og andre enheder kan føjes til EU's sanktionsliste.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere