Ukrainske soldater trækker sig fra konfliktby

Vidner i den østukrainske by Artemivsk bekræfter, at ukrainske soldater ankommer fra fronten i Debaltseve. Mange af dem er såret, siger vidnerne til nyhedsbureauet Reuters

Meldingen kommer efter, at prorussiske separatister tidligere onsdag har sagt, at ukrainerne har lagt deres våben i byen, hvor de længe har været omringet af prorussiske separatister.

Også et medlem af det ukrainske parlament, Semen Sementjenko, som leder en proukrainsk bataljon, har bekræftet tilbagetrækningen.

- Tilbagetrækningen af soldater fra Debaltseve gennemføres som planlagt og på organiseret vis, siger Semen Sementjenko til nyhedsbureauet Ria.

Den ukrainske regering har ikke bekræftet en tilbagetrækning fra fronten, men præsident Petro Porosjenkos kontor oplyser, at han snart vil komme med en erklæring.

Familiemedlemmer gik tirsdag i protest foran forsvarskommandoen i Kijev med krav om, at soldaterne beordres hjem fra de blodige kampe, hvor separatisterne længe har haft overtaget.

Kampene har stået på i Debaltseve trods en våbenhvileaftale, der trådte i kraft natten til søndag.

En kommunikationsenhed for Folkerepublikken Donetsk meddeler, at ukrainske soldater i stort antal har overgivet sig onsdag morgen.

- Ukrainske styrker i hobetal lægger deres våben i Debaltseve. Der er tale om hundredvis af soldater, siger Maksim Lesjtjenko fra de prorussiske separatister i regionen.

Debaltseve, et jernbaneknudepunkt i regionen Donetsk på grænsen til Lugansk, har længe været scene for heftige kampe, og mange beboere er flygtet fra byen.

Prorussiske separatister har onsdag ifølge nyhedsbureauet Interfax indledt tilbagetrækning af tunge våben fra de oprørskontrollerede områder i det østlige Ukraine de steder, hvor kampene er indstillet.

Samme melding kom tirsdag, men den er ikke bekræftet fra regeringen i Kijev.

OVERBLIK: Fredsplan for Ukraine vakler igen

Prorussiske separatister melder onsdag om, at regeringstro soldater har lagt deres våben i Debaltseve efter ugelange kampe.

Her er et overblik over konflikten i Ukraine:

* Den væbnede konflikt i Ukraine tog fart i midten af april 2014, da prorussiske separatister begyndte at gøre oprør mod styret i Kijev.

* Forinden havde den ukrainske halvø Krim revet sig løs og blev siden annekteret af Rusland.

* Separatisterne erklærede selvstændighed og oprettede folkerepublikker i Donetsk og Lugansk.

* Siden april sidste år er 5665 mennesker meldt dræbt og 13.961 såret ifølge FN's højkommissariat for menneskerettigheder.

* Konflikten har udløst en dyb krise mellem Rusland og Vesten, som har indført sanktioner mod Rusland på grund af russisk indblanding på separatisternes side. Rusland har svaret igen med sanktioner mod Vesten

* I september blev der indgået en 12-punktsplan for at få løst striden. Den blev indgået i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

* Det centrale punkt om en våbenhvile blev siden brudt, og en ny Minsk-aftale blev indgået i sidste uge om våbenhvile gældende fra søndag 15. februar.

* Kampe er fortsat trods våbenhvilen, og nu hersker der tvivl om, hvorvidt den øvrige del af aftalen, blandt andet tilbagetrækning af tunge våben, vil blive gennemført af parterne.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter