USA angriber Syrien sammen med Storbritannien og Frankrig

Et stort koordineret angreb i Syrien er afsluttet, siger stabschef i USA. Ingen yderligere angreb er på vej

USA's præsident, Donald J. Trump, annoncerer, at man i samarbejde med Frankrig og Storbritannien har udført et missilangreb på Syrien. (AP)

USA's præsident, Donald Trump, har i samarbejde med Storbritannien og Frankrig beordret angreb mod udvalgte mål i Syrien.

Det siger præsidenten på en pressekonference i Det Hvide Hus fredag aften lokal tid (lørdag klokken 03.00 dansk tid).

Den britiske premierminister, Theresa May, bekræfter kort tid senere, at briterne deltager i aktionen i Syrien.

- Jeg har godkendt, at væbnede britiske styrker udfører koordinerede og målrettede angreb for at svække det syriske regimes evne til at udføre kemiske angreb, siger Theresa May ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Missiler på nattehimmelen over Damaskus. Foto: AP
Missiler på nattehimmelen over Damaskus. Foto: AP

Også Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har bekræftet, at franske styrker deltager i den militære aktion.

Det koordinerede angreb er et modsvar på sidste weekends formodede kemiske angreb i Douma. USA, Storbritannien og Frankrig mener alle, at Bashar al-Assads syriske styre stod bag angrebet.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters blev der allerede kort efter præsidentens udmelding hørt adskillige eksplosioner i Syriens hovedstad, Damaskus.

Donald Trump beordrede natten til lørdag dansk tid angreb i Syrien. Foto: AP
Donald Trump beordrede natten til lørdag dansk tid angreb i Syrien. Foto: AP
 

Et laboratorium i Damaskus og flere militærbaser er blandt andet blevet ramt i angrebet. Det oplyser observatørgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (SOHR) ifølge Reuters.

Der er samtidig meldinger om, at det syriske luftvåben har svaret igen på "aggressionen" fra det koordinerede angreb.

- Det syriske luftvåben har blokeret den amerikanske, britiske og franske aggression mod Syrien, lyder det i en erklæring fra det syriske stats-tv.

Stabschef Joseph Dunford siger på en pressekonference omkring klokken 04.00 dansk tid, at det koordinerede angreb er afsluttet.

Et britisk kampfly lander på basen i Cypern. Foto: AP
Et britisk kampfly lander på basen i Cypern. Foto: AP
 

USA's forsvarsminister, Jim Mattis, bekræfter, at angrebet er et "engangsangreb". Ingen yderligere angreb er på vej, siger han.

Medlemmerne i FN's Sikkerhedsråd har de seneste dage været samlet for at diskutere, hvordan man skulle svare på det formodede kemiske angreb.

Rådet kom ikke frem til en beslutning, før USA, Frankrig og Storbritannien nu altså har valgt at sætte militære angreb ind mod styret i Syrien.

OVERBLIK: Det ved vi om nattens angreb i Syrien

USA, Storbritannien og Frankrig lancerede natten til lørdag dansk tid et stort, koordineret angreb i Syrien.

Angrebet var et svar på sidste weekends formodede kemiske angreb i den syriske by Douma. Det vestlige samfund mener, at den syriske præsident Bashar al-Assads styre stod bag angrebet i Douma.

Her er, hvad vi ved om nattens angreb:

* Fredag aften klokken 21.00 lokal tid (lørdag klokken 03.00 dansk tid) fortæller USA's præsident, Donald Trump, at USA har lanceret angreb i Syrien i samarbejde med britiske og franske styrker.

* I samme ombæring bekræfter både den britiske premierminister, Theresa May, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, at henholdsvis Storbritannien og Frankrig deltager i den militære aktion i Syrien.

* Umiddelbart efter Donald Trumps udmelding rapporterer vidner om adskillige eksplosioner i den syriske hovedstad, Damaskus.

* Et laboratorium i Damaskus og to militærbaser, der har været brugt til våbenlagre, hvor der har været opbevaret kemiske våben, er blevet ramt. Samt en militærbase nær byen Homs, oplyser den amerikanske general og stabschef Joseph Dunford.

* Klokken lidt over 04.00 dansk tid oplyser den amerikanske general og stabschef Joseph Dunford, at angrebet er afsluttet.

* USA's forsvarsminister, Jim Mattis, siger, at angrebet var enkeltstående, og at der ikke er yderligere angreb på vej i Syrien.

* Donald Trump siger dog, at angrebet er det første skridt i et forsøg på at lægge pres på den syriske præsident.

* Rusland, der støtter Assads styre, siger, at angrebet vil få konsekvenser. Udmeldingen kommer fra den russiske ambassadør i Washington.

* Syrisk militær siger i en udtalelse, at 110 missiler blev affyret i angrebet, oplyser syrisk stats-tv ifølge nyhedsbureauet AP. "De fleste af missilerne blev skudt ned", rapporterer stats-tv.

* Også Rusland har meddelt at over 100 missiler blev affyret, skriver AP. Ifølge russisk militær har Syriens luftforsvarssystemer skudt 12 krydsermissiler ned, der var målrettet mod en syrisk luft-base. Rusland har ikke meddelt det totale antal missiler, der skal være skudt ned.

* Meldingerne om omkring 110 missiler stemmer overens med en udtalelse fra Jim Mattis til nyhedsbureauet Reuters. Mattis har udtalt, at skalaen af nattens angreb var omkring "det dobbelte" af et tilsvarende amerikansk angreb i april 2017.

Her blev 59 missiler ifølge BBC affyret. Ifølge Jim Mattis blev der brugt Tomahawk-krydsermissiler i angrebet.

* Der har ikke været meldinger om dødsfald som følge af angrebet. Men syrisk stats-tv rapporterer ifølge AP, at tre civile er såret, efter et missil blev afsporet i byen Homs.

Kilder: Reuters, AP, Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen