USA evakuerer sin ambassade i Yemens hovedstad

Den ringe sikkerhedssituation får USA til at lukke sin ambassade midlertidigt

USA har evakueret den resterende del af personalet - herunder 100 elitesoldater - fra sin ambassade i Yemens hovedstad, Sanaa, oplyser udenrigsministeriet i Washington natten til søndag dansk tid ifølge Reuters.

- På grund af den forværrede sikkerhedssituation i Yemen har USA's regering midlertidigt trukket sit personale ud af Yemen, siger talsmand Jeff Rathke i en udtalelse.

Den ustabile sikkerhedssituationen i Yemen fik allerede tidligere på måneden USA til at suspendere ambassadens aktiviteter i landet og evakuere den diplomatiske del af ambassadens personale.

Det skete, efter at shiamuslimske oprørere fra Houthi-bevægelsen tog magten i Sanaa og sendte præsident Abd-Rabbu Mansour Hadi og hans regering på porten.

Fredag mistede over 140 personer landet, da selvmordsbombere angreb to moskeer i Sanaa. Islamisk Stat har taget skylden for angrebene.

FN holder søndag hastemøde om situationen i Yemen. USA støtter sammen med andre medlemmer af Sikkerhedsrådet den afsatte præsident og opfordrer de shiamuslimske Houthi-oprørere til at stoppe deres voldelig oprør i landet.

Hastemødet er indkaldt på begæring af Abd-Rabbu Mansour Hadi, som lørdag opfordrede sine landsmænd til at gribe til våben mod Houthi-oprørerne.

Flere lande har lukket deres ambassader på grund af Houthi-militsen, som i flere år kæmpede mod det tidligere styre i Yemen og nu kontrollerer store dele af det fattige land.

FAKTA: Sådan har konflikten i Yemen udviklet sig

To moskéer blev fredag ramt af blodige angreb fredag i Yemen, hvor 142 personer mistede livet, mens flere hundrede blev såret.

Søndag mødes FN's Sikkerhedsråd til hastemøde om situationen i landet, der har stået uden politisk ledelse siden januar.

Her kan du læse mere om udviklingen i landet:

* Yemens daværende præsident, Ali Abdulla Saleh, overgav i 2012 magten til daværende vicepræsident, Abd-Rabbu Mansour Hadi.

* Hadi skulle sidde i en overgangsperiode på to år, hvorefter der skulle afholdes demokratiske valg.

* Hadi har været en af USA's vigtigste allierede og har støttet USA's droneangreb i Yemen mod al-Qaeda på den arabiske halvø, AQAP.

* Hadi har kæmpet mod både den sunnimuslimske bevægelse AQAP (Al-Qaeda på den Arabiske Halvø) og den shiamuslimske Houthi-bevægelse i den nordlige del i landet. De to grupper er i krig med hinanden.

- I januar tog Houthi-bevægelsen kontrollen over det meste af hovedstaden Sanaa og tvang Hadi og hans regering til at træde tilbage.

* Parlamentet nægtede, og Hadi blev sat i husarrest, som han siden er flygtet fra.

* I februar sagde Houthi-bevægelsen, at den havde opløst parlamentet og dannet et råd, der skulle regere landet.

* Magtovertagelsen er ikke anerkendt af FN eller det internationale samfund.

* Houthi-bevægelsen har udnyttet magttomrummet til at udvide kontrollen med provinsen Saada og den tilstødende Amran-provins.

* Bevægelsens slogan er "Gud er stor, død over Amerika, død over Israel, forbandelse over jøderne, sejr til islam".

* En række lande har lukket deres ambassader i landet som følge af urolighederne.

Kilder: NTB

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere