USA fyrer officer efter uheldigt visit i iransk farvand

I januar sejlede en amerikanske flådeeskadrille ved en fejl ind i iransk område. Det får nu konsekvenser

Den amerikanske flåde oplyser torsdag, at den har fyret en officer, der i januar var ansvarlig for, at et flådefartøj endte i iransk farvand.

Episoden førte til, at ti amerikanske sømænd blev tilbageholdt i 15 timer af de iranske myndigheder.

Ifølge Reuters skriver flåden i en meddelelse, at den ikke længere har tillid til den pågældende officer, flådekommandør Eric Rasch, der var ansvarlig for flådeeskadrillen på det pågældende tidspunkt.

De to amerikanske flådefartøjer befandt sig i Den Persiske Bugt, da det ene skib kom på afveje - angiveligt på grund af motorproblemer.

Her blev de opbragt af iranske styrker og tilbageholdt i over et halvt døgn. Senere blev de dog frigivet i internationalt farvand.

Eric Rasch er den eneste fra besætningen, som er nævnt med navn, men ifølge Reuters' kilder er der også taget tiltag af disciplinær art mod andre af besætningsmedlemmerne.

I Iran er de flådeofficerer, der opbragte de amerikanske skibe, blevet tildelt medaljer af Irans øverste leder, ayatollah Khamenei, for deres indsats.

Det er fortsat uvist for offentligheden, præcis hvad der fik skibene på afveje 12. januar, og hvad der derefter skete.

På billeder, som er vist på iransk tv, ses de ti amerikanere knæle med hænderne over hovedet, mens soldater fra Revolutionsgarden vogter over dem med skydevåben.

Ifølge den amerikanske flåde beslaglagde iranerne derudover to simkort fra amerikanernes satellittelefoner.

Amerikanerne blev løsladt efter 15 timer, og den amerikanske regering med præsident Barack Obama i spidsen har tilegnet den hurtige løsladelse de diplomatiske fremskridt, som der er sket mellem USA og Iran de seneste år.