USA hjælper milits: Vil angribe IS' hovedkvarter

USA har optrappet hjælpen til kurdiske militser, som forbereder angreb på Islamisk Stat i dets hovedkvarter

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Et angreb mod Islamisk Stat i området ved Raqqa, hvor den ekstremistiske milits har hovedkvarter, ventes at finde sted inden for få uger, siger lederen af en af de militser, som ventes at deltage i en amerikansk-støttet operation.

Sipan Hamo, som leder den syrisk kurdiske YPG milits siger til avisen Al-Hayat, der har redaktion i London, at der i koalition er ved at blive lagt planer om, hvornår operationen skal indledes.

YPG er en del af en militær alliance, der omfatter syriske arabiske grupper, som søndag fik våben og ammunition fra amerikanske fly. Amerikanske styrker har nedkastet op mod 50 ton ammunition og fornødenheder fra fly til de syriske oprørsstyrker.

Forsyningerne, der omfatter håndgranater og håndvåben, skal hjælpe oprørerne i det nordlige Syrien, hvor ikke-islamistiske oprørere kæmper mod Islamisk Stat.

- Dette er det første skridt i optrappede bestræbelser på at støtte oprørerne fra USA's side, siger den amerikanske tv-kanal CNN.

Den kurdiske milits YPG, der støttes af USA i kampen mod Islamisk Stat, bliver tirsdag beskyldt for at begå krigsforbrydelser af Amnesty International. Ifølge Amnesty har YPG (Yekineyen Parastina Gel på kurdisk) drevet tusindvis ikke-kurdiske civile mennesker på flugt og smadret deres hjem.

I 2012 blev YPG indsat som en de facto hær i Syriens kurdiske områder. Den har spillet en central rolle i kampen mod Islamisk Stat - ikke mindst i Kobani, der er landets tredjestørste kurdiske by.

Tyrkiet og mange iagttagere siger, at YPG og partiet PYD er knyttet til Kurdistans Arbejderparti, PKK, som leder et væbnet separatistisk oprør i det sydøstlige Tyrkiet.

Syriens militær trak sig i 2012 tilbage fra kurdiske områder, hvilket førte til beskyldninger om et samarbejde mellem kurderne og Assad-regimet. Kurderne har et anstrengt forhold til den moderate syriske opposition.

/ritzau/AFP