USA sætter et af verdens største bombefly ind mod Islamisk Stat

B52-bombeflyet skulle allerede pensioneres for 40 år siden - nu bliver det sat ind i kampen mod Islamisk Stat

Her ses det amerikanske B-52-fly over Sydkorea i januar 2016. (Foto: AP)
Her ses det amerikanske B-52-fly over Sydkorea i januar 2016. (Foto: AP)

'Big Ugly Fat Fellow.'

Sådan lyder det mildest talt ikke særligt flatterende øgenavn til det kæmpestore amerikanske bombefly B52, der blev indfaset i det amerikanske forsvar i 1955.

11 år senere havde anerkendte New York Times flyet på forsiden. Inden for ti år ville flyet blive udfaset, lød avisens påstand.

Men dette blev gjort til skamme og flyet er stadig kampdygtigt 50 år senere. Tirsdag meldte det amerikanske forsvarsministerium ud, at man vil indsætte det kæmpemæssige bombefly i kampen mod Islamisk Stat.

Det skriver CNN.

Et billede fra 1956 fra en øvelse lige efter flyet blev indfaset. (Foto: AP)
Et billede fra 1956 fra en øvelse lige efter flyet blev indfaset. (Foto: AP)

- Luftkrigen mod ISIS tager hårdt på vores kampfly, men vores ærværdige B-52 forbliver klar til at møde kombattanter, siger Deborah Lee James fra det amerikanske luftvåben under en pressekonference i Pentagon. 

Bombeflyene indsættes i april og vil derfor indgå i kampen mod terrororganisationen. Her skal de erstatte B-1 Lancer-bombeflyene, der blev trukket hjem fra Mellemøsten i midten af januar for at blive vedligeholdt og moderniseret, forklarer Deborah Lee James videre.

B52-fly på vej i krig i Golfen i 1991. (Foto: AP)
B52-fly på vej i krig i Golfen i 1991. (Foto: AP)
 

Bygget til atomvåben
Boeing B-52 Stratofortress som B52's fulde navn lyder, blev oprindeligt konstrueret til at bære atomvåben under den kolde krig, men i dag bruges den typisk til konventionel bombelast.

Det kan bære en bombelast på over 30 ton og er bedst kendt for at have deltaget meget aktivt i Golfkrigen i 1991, hvor omkring 40 procent af koalitionens bomber blev kastet af denne type bombefly.

Selv om der er kommet mange nyere bombefly til senere hen, er den stadig i drift. Det skyldes blandt andet dens lave driftomkostninger.

1 af 2 B52-fly på vej i krig i Golfen i 1991. (Foto: AP)
2 af 2 Her ses det amerikanske B-52-fly over Sydkorea i januar 2016. (Foto: AP)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere