USA træner kun 60 syrere til kamp mod IS - målet er 5400

Amerikanernes mål om at træne en hær af syrere til at bekæmpe Islamisk Stat på landjorden synes et stykke væk

(FOTO: Thomas Sjørup)
(FOTO: Thomas Sjørup)

Præsident Barack Obamas mål om at danne en styrke af syriske oprørere, der skal bekrige den militante gruppe Islamisk Stat ved at lade amerikanere træne syrerne, er langt fra at blive opfyldt.

Tirsdag meddeler USA's forsvarsminister, Ashton Carter, at antallet af oprørere i amerikanske træningslejre er langt færre end håbet.

- Per 3. juli har vi cirka 60 oprørere i træning, siger han ifølge Fox News.

Oplysningen møder skepsis og kritik fra blandt andre den republikanske senator John McCain.

- Det er ikke et særligt imponerende antal, siger han ifølge tv-stationen.

Han tilføjer samtidig, at USA er ved at lide nederlag i kampen mod islamisterne, der har kontrol over store dele af Irak og Syrien.

- Der er ingen grund til at tro, at det, vi gør i øjeblikket, vil være tilstrækkeligt til at nå præsidentens erklærede mål om at nedbryde og i sidste ende udrydde ISIL - hverken på kort eller lang sigt, siger han ifølge AFP og bruger et andet ord for Islamisk Stat.

- Vores midler og nuværende indsatsniveau hænger ikke sammen med vores mål. Det antyder, at vi ikke er ved at vinde, og når du ikke vinder en krig, så taber du, siger han.

Talsmand for Det Hvide Hus Josh Earnest erkender over for Fox News, at 60 personer i træning 'tydeligvis ikke er nok', men han påpeger, at det tager tid at få programmet op at stå.

Projektet, som præsident Obama har fået 500 millioner dollar over tre år til, begyndte i maj i år.

Det amerikanske mål er at træne og udruste 5400 oprørere om året.

Ashton Carter understreger dog, at man stadig er i "de tidlige stadier" af operationen, og at USA arbejder hårdt på at få screenet og godkendt de frivillige, der har meldt sig i Syrien.

Strategien med at træne oprørere til at bekrige Islamisk Stat har ifølge Fox News været en af de vanskeligste elementer i amerikanernes indsats, fordi det angiveligt har været svært at finde oprørere, der ikke har forbindelse til ekstremistiske grupper eller bliver diskvalificeret af andre grunde.