USA vil sende hundredvis af ekstra militærfolk til Irak

Amerikanerne har også planer om at åbne en ny base for at hjælpe irakere med at generobre byen Ramadi.

USA vil etablere en ny militærbase i den irakiske Anbar-provins og samtidig sende hundredvis af ekstra amerikanske militærtrænere og -rådgivere til Irak i håbet om at generobre byen Ramadi og slå oprørsbevægelsen Islamisk Stat (IS) tilbage.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters og The New York Times.

Den velrenommerede avis kalder beslutningen "et enormt strategiskift i Irak" for amerikanerne.

Både Reuters og The New York Times, der har oplysningerne fra unavngivne embedsfolk, understreger, at der ikke er blevet truffet nogen endelig beslutning i Det Hvide Hus. Men det virker mest sandsynligt, at udfaldet af måneders diskussion bag kulisserne i USA fører til oprettelsen af den nye base og flere amerikanske styrker i Irak.

Ifølge The New York Times er en af de markante forskelle fra tidligere, at USA ikke længere går efter at tilbageerobre storbyen Mosul i år.

Nu vil fokus i stedet være på at genindtage Ramadi, som i maj faldt i hænderne på Islamisk Stat. Ramadi er provinshovedstaden i Anbar.

Herefter - formentlig ikke før i 2016 - vil man gå efter at erobre Mosul tilbage fra den militante bevægelse, skriver avisen. Mosul er hovedstad i Nineveh-provinsen og blev erobret af Islamisk Stat sidste år.

Embedsfolk siger, at der kan blive sendt omkring 400 amerikanske rådgivere til Irak som led i den nye plan.

Samtidig estimeres det, at antallet af styrker fra irakiske stammer i Anbar med den fornødne træning og det nødvendige udstyr vil stige til op mod 10.000 fra cirka 5500 personer.

USA leder en international koalition af lande, der forsøger at bekæmpe Islamisk Stat i både Irak og Syrien.