Usikker våbenhvile i Ukraine udfordres

Ukraines militær siger, at dets stillinger blev beskudt 60 gange forskellige steder i konfliktzonen søndag

En ny våbenhvile trådte i kraft og blev respekteret i det meste af det østlige Ukraine søndag, men et stort antal granater slog ned i og omkring den strategisk vigtige by Debaltseve, hvor tusindvis af ukrainske regeringssoldater er omringet af prorussiske oprørere.

- Fire ukrainske soldater er blevet dræbt af pro-russiske separatister siden en våbenhvile trådte i kraft natten til søndag, og 21 ukrainske soldater er blevet såret, siger militære kilder i Kijev.

Ukraines militær siger, at dets stillinger blev beskudt 60 gange forskellige steder i konfliktzonen søndag, men at beskydningen først og fremmest skete i Debaltseve.

- De prorussiske oprørere anvender alle former for våben - blandt andet Grad raketter, siger en militær talsmand for Ukraines militær, Anatolij Stelmakh.

Udtalelserne blev bekræftet af observatører fra OSCE, der overvåger våbenhvilen.

De prorussiske oprørere nægtede søndag observatører fra OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa) adgang til den omringede by.

- Men våbenhvilen bliver overholdt i det meste af det østlige Ukraine, sagde OSCE's missionschef, Ertugrul Apakan, der synes at nedtone problemerne.

Planens næste fase er, at begge parter i konflikten skal trække tunge våben tilbage fra frontlinjen. Ifølge planen skal denne fase indledes sent mandag aften.

Våbenhvilen er et resultatet af maratonforhandlinger mellem Putin, Ukraines præsident, Petro Porosjenko, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, i Minsk fra onsdag til torsdag.

USA beskylder Ruslands regulære militær for med støtte fra kampvogne at have gennemført en stor operation i dagene op til våbenhvilens ikrafttræden for at omringe Debaltseve.

Mange opfatter Minsk-planen som det hidtil bedste håb for et stop for volden, som har kostet mindst 5.480 mennesker livet siden april.

/ritzau/AFP

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Hvor der er penge, der er Peter