Varsler katastrofedag: - Det værste, vi nogensinde har oplevet

Der er udsigt til en katastrofedag i den australske delstat New South Wales, hvor farlige brande i naturen kan komme til at koste menneskeliv

Video: Reuters via Ritzau Scanpix
Følg Krig & katastrofer

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Det står alvorligt til i den australske delstat New South Wales, hvor voldsomme brande i naturen (bushfires) hærger i stigende grad.

Og tirsdag kan den store katastrofe indtræffe i den australske delstat, hvor Australiens største by, Sydney, også ligger.

For flammerne fra de mange brande nærmer sig med hastige skridt den australske millionby, og det har kastet tyk og farlig røg over Sydney. Det har bragt over 4,5 million menneskers liv i fare, og allerede tre personer i New South Wales har allerede mistet livet.

Derfor har myndighederne slået alarm, og for første gang nogensinde har de måttet erklære undtagelsestilstand, fordi brandfaren i øjeblikket er katastrofal. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Det er noget, som vi aldrig har set før i- og omkring Sydney. Det er det værste, vi nogensinde har oplevet, siger Shane Fitzsimmons, der er leder af brandvæsenet i New South Wales, til den australske avis Sydney Morning Herald.

Ekstra Bladets reporter i Australien fortæller, at man kan lugte røgen, når man kører gennem Sydney i bil. Røgen befinder sig i øjeblikket 100 kilometer fra den australske millionby.

Artikler fortsætter under billederne:

Den kraftige røg over Sydney i Australien. Foto: Peter Roelsgaard
Den kraftige røg over Sydney i Australien. Foto: Peter Roelsgaard

Operahuset i Sydney og den farlige røg. Foto: Jonathan Barrett/Ritzau Scanpix
Operahuset i Sydney og den farlige røg. Foto: Jonathan Barrett/Ritzau Scanpix

Der er blandt andet blevet indført afbrændingsforbud i den australske delstat. Beboerne er blevet kraftigt opfordret til at blive bag lukkede døre og holde sig langt væk fra områderne, hvor de såkaldte 'bushfires' befinder sig.

Brandvæsenet i Australien, The NSW Rural Fire Service, advarer også mod den farlige røg i luften på deres Twitter-profil, hvor de opfordrer folk til at tage situationen alvorligt.

Myndighederne frygter desuden vejrforholdene, som tirsdag kan udvikle sig i den mere drastiske retning. Ekstra Bladets reporter kan desuden berette om, at det har været stegende varmt i Sydney tirsdag, hvor temperaturen har ligget på omkring 35 grader.

Vejret har dog udviklet sig i den køligere retning med faldende temperaturer og stormvejr, lyder det fra Ekstra Bladets mand i Sydney.

Brandene er de værste i Australien nogensinde. Op mod 100 brande i naturen hærger således over delstaterne Queensland og New South Wales. Mandag oplyste myndighederne, at der var 96 forskellige brande rundt omkring i landet, hvilket er det højeste antal i landets historie.

Katastrofal brandfare truer områderne omkring Sydney

Australien hærget af brande: - De er virkelig farlige

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+