Verdens bedste soldater i Danmark: Det skal du gøre, hvis du støder ind i en Navy SEAL

Op mod 2000 soldater kommer i september til at træne specialoperationer i store dele af Nord- og Midtjylland, når øvelsen Night Hawk løber af stablen

Billede fra den aktuelle øvelse. Foto: Forsvaret
Billede fra den aktuelle øvelse. Foto: Forsvaret

I disse dage er det muligt at støde på nogen af verdens bedste specialstyrker i det Nord- og Midtjyske landskab.

Omkring 2000 soldater fra ti forskellige lande deltager i øvelsen 'Night Hawk'.

Øvelsen foregår fra 10.-28. september.

Julia Liberati, som er presserådgiver hos Specialoperationskommandoen hos Værnsfælles Forsvarskommando, kan ikke sige præcis, hvor soldaterne befinder sig, men fortæller at øvelsen foregår på alle tider af døgnet og hovedsageligt på civile og militære områder i Nord- og Midtjylland. Der vil også foregå flyvninger omkring Rømø i Sønderjylland.

- Hvis man ser nogle af specialoperationsstyrkerne, skal man holde sig på afstand eller gå væk, så man ikke er et forstyrrende moment under øvelsen. Soldaterne er på arbejde, og de er koncentrerede om at udføre en opgave, siger Julia Liberati til Ekstra Bladet.

Tysk Transall C-160D transportfly lander på Vejers Strand i Sydvestjylland. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Tysk Transall C-160D transportfly lander på Vejers Strand i Sydvestjylland. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
 

2000 soldater
I en pressemeddelelse fra Forsvaret fremgår det, at Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn danner rammen om øvelsen.

- Øvelsen er med til at sikre, at vi konstant bevarer og udvikler vores kompetencer indenfor specialoperationer, og den styrker vores evne til at samarbejde med relevante partnere. Det er vigtigt, at soldaterne får mulighed for at træne et helt set-up, både med planlægning og gennemførelse af missioner, så de vedligeholder deres kompetencer og dermed er klar, når de bliver sendt på skarpe missioner, siger generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperations-kommandoen i pressemeddelsen.

Omkring 2000 soldater deltager i øvelsen. Der er deltagelse fra Danmark, USA, Tyskland, Finland, Holland, Polen, Schweiz, Østrig, Belgien og Litauen.

Julia Liberati kan ikke nævne, hvilke specialstyrker, der deltager udover Jægerkorpset og Frømandskorpset, men bekræfter, at alle deltagende lande bidrager med soldater fra deres respektive specialstyrker i øvelsen.

Her kan du se nogle af de specialstyrkekorps, de forskellige lande har:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Night Hawk 2018

Øvelsens scenarie koncentrerer sig om det, der i fagsprog kaldes hybride trusler og hybrid krigsførelse. Udtrykket hybrid dækker over, at fjenden ikke kun kan angribe med soldater og konventionelle våben, men også med eksempelvis cyber angreb, vira mod offentlige institutioner og kraftværker og ved at skabe forvirring og modstand i befolkningen med fake news.

Kilde: Forsvaret.