Annonce:
Annonce:

Videoer vælter frem: Tvinger ukrainere i krig

Ifølge en ukrainsk ekspert er de mange videoer udtryk for, at de ukrainske myndigheder har ændret strategi for at få flere soldater

Episoder, hvor ukrainske mænd, mod deres vilje, hverves til hæren, dokumenteres bredt på sociale medier

Episoder, hvor ukrainske mænd, mod deres vilje, hverves til hæren, dokumenteres bredt på sociale medier.
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

UKRAINE, (Ekstra Bladet): Videoer af mænd, der forsøger at slippe væk fra ukrainske soldater, som vil mobilisere dem til hæren, spreder sig lige nu som en steppebrand på de sociale medier i Ukraine. Nogle løber ned ad gaderne med soldaterne i hælene, mens andre forsøger at vriste sig fri.

En video viser blandt andet en ung mand i havnebyen Odesa, der ligger foran et indkøbscenter på Panteleimonivs'ka Street og forsøger at sparke tre ukrainske soldater væk.

Indkalder folk på gaden
- Jeg tager ikke med jer, råber han, mens en kvinde spørger soldaterne, hvad de laver.

Annonce:

Videoer som denne er begyndt at dukke op efter, at de ukrainske myndigheder i de seneste måneder er startet med at uddele indkaldelser til militæret på almindelige gader. Nogle steder får folk blot stukket et dokument i hånden med krav om, at de skal møde til lægetjek inden for et par dage for at vurdere, om de er fysisk klar til militærservice.

Andre steder tager soldaterne dem med til tjek med det samme. Det har resulteret i flere videoer, hvor unge ukrainske mænd gør modstand. Nogle af videoerne har vist sig at være falske, men ukrainske medier har verificeret flere som den fra Odesa.

Menneskelig faktor
Natalia Humeniuk, der er talsperson for det ukrainske militær i Sydukraine, har udtalt, at nogle af videoerne er rigtige, men at det er udtryk for en fejl, når vold finder sted.

- Vi instruerer dem, der udfører de her opgaver hver dag. Men desværre spiller den menneskelige faktor en rolle, sagde Natalia Humeniuk for nyligt ifølge det ukrainske medie Suspilne News, men lagde vægt på, at flere af videoerne er usande.

Hun slog også fast, at myndighederne beklager, når der er sket fejl.

Artiklen fortsætter under billedet ...

En mand kæmper ihærdigt for at komme fri af de tre ukrainske militærfolk foran et indkøbscenter i havnebyen Odesa på Panteleimonivs'ka Street.
En mand kæmper ihærdigt for at komme fri af de tre ukrainske militærfolk foran et indkøbscenter i havnebyen Odesa på Panteleimonivs'ka Street.

Annonce:

Foregår flere steder i Ukraine
Aleksij Jakubin, der er lektor på Kyiv Polytechnic Institute i den ukrainske hovedstad, Kiev, siger til Ekstra Bladet, at de ukrainske myndigheder har ændret strategi. I starten af den russiske invasion meldte tusindvis og atter tusindvis af ukrainske mænd og kvinder sig frivilligt til hæren for at bekæmpe Rusland, men situationen er nu anderledes.

Dem, der vil kæmpe frivilligt, er allerede i hæren i stor udstrækning, forklarer Aleksij Jakubin. Ukraine har stadig brug for flere soldater og er derfor begyndt at gå mere aktivt til værks for at finde folk, som ikke er mødt op til deres indkaldelse, og få et overblik over befolkningen.

- Ukraine har muligvis brug for at lave et modsvar til den store mobilisering, som finder sted i Ukraine, siger Aleksij Jakubin, der peger på, at Rusland har mobiliseret hundredtusindvis.

Har rystet mange
Han peger dog på, at det næppe er en planlagt strategi at tage folk med vold i gaderne fra militærets side. I stedet er det nok udtryk for, at nogle dele af militæret såsom i Sydukraine og Vestukraine går for langt i forsøget på at vise, at de er effektive i at få folk mobiliseret.

Annonce:

- Men uanset hvad er det videoer, som har rystet mange mennesker i Ukraine, siger Aleksij Jakubin, der tilføjer, at der er dele af Ukraines befolkning, der ikke vil sendes i krig.

3. marts sidste år godkendte det ukrainske parlament et dekret, der i princippet mobiliserede alle mænd mellem 18 og 60 år. Grænserne blev også lukket for, at de kunne forlade Ukraine, hvis de ikke havde en speciel tilladelse.

Skal kun til lægetjek
I Ukraine bor folk langtfra altid på deres officielle adresser, og det har gjort det svært for de ukrainske myndigheder at danne sig et overblik over befolkningen. Det er også en af grundene til, at militæret nu er begyndt at tage fat i folk på gaderne, forklarer Aleksij Jakubin.

- Militæret har ikke været gode til at kommunikere ud, at når folk får et dokument stukket i hånden på gaden, så betyder det blot, at de skal til lægetjek. Ikke at de bliver kørt ud til fronten i morgen. Det er der mange i Ukraine, der ikke ved, siger Aleksij Jakubin.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Her på videoen ses en mand, der bliver hevet ind i en minibus, da det ukrainske militær ser ham uden foran et boligkompleks. Videoen siges at være fra havnebyen Odesa.
Her på videoen ses en mand, der bliver hevet ind i en minibus, da det ukrainske militær ser ham uden foran et boligkompleks. Videoen siges at være fra havnebyen Odesa.

Annonce:

Skaber panik nogle steder
Flere steder i Ukraine har den nye ukrainske strategi skabt overskrifter. I byen Ternopil i Vestukraine har der været flere historier i lokale medier om indkaldelserne på gaden. Lokalmediet '20 minutter' interviewede en lokal mand, der blev kørt væk af soldaterne.

- De bad mig gå hen til bilen og tage med dem for at bestå lægeundersøgelsen. Det kunne jeg ikke, for jeg skulle til møde på arbejdet … Jeg bad dem udsende en indkaldelse til at komme senere. De nægtede og insisterede på, at jeg satte mig ind i bilen, sagde Pavlo Kotovych til mediet og forklarede, at han blev omringet af to soldater og en politimand.

Ekstra Bladet kender til flere borgere i Ternopil som, på grund af risikoen for at blive taget på gaden, forsøger at holde sig hjemme. Nogen tager ikke på arbejde længere.

Nogle ukrainske mænd forsøger også at forlade Ukraine, selvom det er ulovligt, for at undgå at blive indkaldt til hæren. Den ukrainske grænsetjeneste skrev i december på Facebook, at mere end 12.000 ukrainske mænd i løbet af 2022 har forsøgt ulovligt at forlade Ukraine.  

Annonce:

- Mere end 2.100 straffesager er blevet indledt på grund af forfalskning af dokumenter, ulovlig transport af personer og militærunddragelse. Der er resulteret i sigtelser mod 950 personer, skrev myndigheder, der også oplyste, at de har fundet 12 lig af personer, der er druknet i forsøget på at krydse grænsen mellem Ukraine og Rumænien. 

Det lykkes dog for et ukendt antal mænd at krydse grænsen. Ekstra Bladet kender til en familie fra Kiev, som var i stand til at få faderen ud af Ukraine. De forfalskede et dokument, så en af deres ellers raske børn blev klassificeret som handicappet. Det var dermed muligt at forlade Ukraine, da mænd kan smutte, hvis der er nogle specielle familiære årsager.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Støjberg er bare på toppen
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: