Voldsom tyfon har ramt Filippinerne

Der er primært sket materielle skader efter tyfon, der har fordrevet over en halv million fra deres hjem

Tyfonen har gjort, at et højt antal mennesker har måttet lade sig evakuere

Lørdag aften lokal tid væltede den frygtede tyfon Hagupit ind over Filippinerne, men styrken af det kraftige uvejr var langt fra så slemt som frygtet.

Over 650.000 mennesker har flygtet fra deres hjem, men i løbet af søndagen har tyfonen igen aftaget i kraft, uden at den forinden har medført katastrofale skader.

Indbyggerne har forsøgt på bedste vis at skærme sig mod den massive regn, som tyfonen har medbragt. (Foto: AP)
Indbyggerne har forsøgt på bedste vis at skærme sig mod den massive regn, som tyfonen har medbragt. (Foto: AP)
 

Mange steder i landet er der sporadiske oversvømmelser, væltede træer og ødelagte butiksskilte, men tyfonen har ikke været i nærheden af den styrke, som sidste år kostede tusindvis af Filippinere livet, skriver nyhedsbureauet AP.

Målet fra den filippinske regering har da også været at undgå dødsfald og menneskelige skader overhovedet, og derfor er 120.000 militærfolk blevet sat ind for at hjælpe med evakueringen af indbyggerne i de berørte områder.

Tyfonen ramte landet med middelvinde på knap 40 meter i sekundet, mens der var vindstød på helt op til 47 meter i sekundet, mens tyfonen var på toppen.

De kraftige vindstød har gjort, at det er svært at holde sig fast ved egen hjælp. (Foto: AP)
De kraftige vindstød har gjort, at det er svært at holde sig fast ved egen hjælp. (Foto: AP)
 

For tidligt at sige noget
Langt de fleste medier rapporterer, at der ikke er meldt om nogen døde eller savnede i forbindelse med tyfonens rasen, omend australske Sky News beretter, at to personer indtil videre er bekræftet omkommet.

Hos Røde Kors vælger de da også at afvente situationen med at sige, præcis hvor omfattende skaderne er, og hvor mange mennesker der er døde eller tilskadekomne. Indtil videre har det dog kunnet registreres, at både både strøm og telefoni flere steder er blevet afbrudt på grund af skaderne fra tyfonens rasen, men alt tyder altså indtil videre på, at det ikke har haft så store menneskelige konsekvenser.

- Det er for tidligt at sige noget. Lad os krydse fingre for, at det vil forblive sådan. Det er for tæt på jul, siger Gwendolyn Pang, der er generelsekretær i Røde Kors på Filippinerne, til AP.

De øgede vandmasser har flere steder skyllet ind over landsbyer, men alt tyder på, at det primært har haft materielle skader til følge. (Foto: AP)
De øgede vandmasser har flere steder skyllet ind over landsbyer, men alt tyder på, at det primært har haft materielle skader til følge. (Foto: AP)
 

Især sidste års voldsomme tyfon, kaledet Haiyan, har ifølge de lokale myndigheder været årsag til, at så mange mennesker har været forberedt og forladt deres hjem i ordentlig tid, og derfor er antallet af omkomne og sårede voldsomt minimeret.

- Haiyan var den bedste læremester. Folk behøvede ikke meget overtalelse for at flygte i sikkerhed. Faktisk valgte mange af flytte frivilligt, siger velfærdsminister Dinky Soliman.

FAKTA: De 10 værste tyfoner i Filippinerne

Tyfonen Hagupit bevæger sig søndag over Filippinerne, som årligt bliver ramt af gennemsnitligt 20 tyfoner eller tropiske storme.

Her er en oversigt over de 10 mest dødbringende tyfoner i landets historie:

1. Supertyfonen Haiyan ramte i de tidlige morgentimer 8. november 2013 det asiatiske ørige. Flere end 7350 personer blev efterfølgende erklæret døde eller savnede.

2. Den tropiske storm Thelma medførte oversvømmelser i Ormoc på øen Leyte og kostede flere end 5100 mennesker livet 15. november 1991.

3. Tyfonen Bopha ramte den store ø Mindanao og kostede 1900 mennesker livet 3. december 2012.

4. Tyfonen Ike ramte det centrale Filippinerne 31. august 1984 og dræbte 1363 mennesker.

5. Tyfonen Washi ramte den nordlige del af Mindanao, hvor den kostede 1080 mennesker livet 16. december 2011.

6. Tyfonen Trix medførte oversvømmelser og jordskred, der kostede 995 mennesker livet i Bicol-regionen på øen Luzon 16. oktober 1952.

7. Tyfonen Amy rasede over de centrale øer, hvor den dræbte 991 mennesker i oversvømmelser og jordskred 9. december 1951.

8. Tyfonen Nina ramte Bicol-regionen 25. november 1987. Den forårsagede jordskred ned ad vulkanen Mayon og kostede 979 mennesker livet.

9. Tyfonen Fengshen raserede de centrale øer 20. juni 2008 og dræbte 938 mennesker.

10. Tyfonen Angela, en af de stærkeste storme over landet nogensinde, skabte 2. november 1995 ravage i Bicol-regionen og senere i Manila. Den dræbte 936 mennesker.

Kilde: Filippinske vejrmyndigheder