Voldsomt jordskælv ryster Sydamerika: Mindst 77 dræbt

Adskillige mennesker har mistet livet i jordskælv, som også har medført betydelige ødelæggelser i Ecuador

Se optagelser fra Quito her (Video: AP)

Er du i området? Skriv en sms til 1224 (koster alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk

Et jordskælv med en styrke på 7,8 har lørdag aften lokal tid ramt ud for Ecuador, oplyser USA's Geologiske Overvågning (USGS).

Ifølge Ecuadors vicepræsident, Jorge Glas, er mindst 77 personer omkommet i forbindelse med jordskælvet, skriver CNN.

- Baseret på de foreløbige informationer er 16 personer døde i Portoviejo, ti personer i Manta og to personer i Guayas-provinsen. Vi får fortsat meldinger ind, sagde Jorge Glas i en tv-transmitteret tale på det tidspunkt, hvor dødstallet var på 28.

Han vikarierer for Ecuadors præsident, Rafael Correa, der er på besøg i Vatikanet.

Ifølge Geofysisk Institut i det sydamerikanske land er der ligeledes "betydelige" materielle skader i nærheden af epicentret og i millionbyen Guayaquil.

Tusinder kan miste livet
Blandt andet er en bro kollapset i havnebyen, og billeder på sociale medier viser også bygninger, der er ødelagt.

Pacific Tsunami Warning Center på Hawaii sendte kort efter jordskælvet en advarsel ud om, at der var risiko for en efterfølgende tsunami på én meter op til 300 kilometer væk fra epicentret. Det er dog senere blevet afvarslet.

Jordskælvet ramte relativt overfladisk med en dybde på cirka 19 kilometer cirka 200 kilometer nordvest for Ecuadors hovedstad, Quito.

Jordskælv med en styrke på 7,8 betegnes ofte som værende kraftige.

Skælv med en sådan styrke kan ifølge USGS medføre store materielle skader og koste tusinder livet, men de mulige ødelæggelser afhænger i høj grad af, hvor dybt skælvet rammer og hvor tæt på beboede områder, det har centrum.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Indtil videre er der ikke meldinger om omkomne i Quito. Her svajede bygninger efter skælvet, og det fik mange til at løbe ud på gaden ifølge Reuters. Quito ligger cirka 170 kilometer fra epicentret.

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser, at det ikke har modtaget nogen henvendelser fra danskere i problemer i Ecuador efter jordskælvet.

Med en styrke på 7,8 på richterskalaen overgår den begge jordskælv i Japan i denne uge. Det værste jordskælv fandt sted fredag i Kumamoto-regionen, hvor der indtil videre er meldt om 32 omkomne.

(Foto: AP)
(Foto: AP)