Vulkan tæt på atomkraftværk i udbrud i det sydlige Japan

Vulkan i voldsomt udbrud 50 kilometer fra atomkraftværk

Vulkan tæt på atomkraftværk i udbrud i det sydlige Japan

(Foto: NHK World)

Den japanske vulkan Sakurajima er i eksplosivt udbrud kun 50 kilometer fra et atomkraftværk.

Det rapporterer Reuters og flere japanske medier.

Ifølge Japans Meteorologiske Institut har vulkanen sendt en fontæne af lava op i nattehimlen. Sakurajima-vulkanen går med jævne mellemrum i udbrud.

- Lava strømmer nedad bjergsiderne, skriver nyhedsbureauet AP.

Japan meteorologiske institut, som sender dramatiske billeder af vulkanudbruddet, siger, at Sakurajima i det sydlige område Kagoshima gik i udbrud klokken 18:56 fredag. (klokken 10:56 dansk tid).

Meteorologerne forhøjede alarmberedskabet i området, hvor der er hundredvis af små vulkanudbrud hvert år.

- Det ser ud til, at sten er blevet slynget omkring to kilometer væk fra krateret, men området ligger i ret stor afstand fra bebyggede områder, siger en professor, der har studeret vulkanen, Kazuhiro Ishihara fra Kyotos universitet.

Ishihara vurderer, at det igangværende udbrud ikke vil være alvorligt.

Atomkraftværket Sendai, som drives af elgiganten Kyushu Electric Power, ligger på samme ø som vulkanen. Atomkraftværket var sammen med en lang række andre atomkraftværker i Japan lukket i en lang periode, efter at et jordskælv og en tsunami i 2011 ødelagde et atomkraftværk nord for Tokyo.

Kraftværket på Kyushu blev sat i drift igen sidste år.

Et kraftigt jordskælv i havet ud for Japans østkyst udløste 11. marts 2011 en tsunami, der dræbte tusindvis af japanere og smadrede byer for milliarder af dollar.

Japan har over 100 aktive vulkaner og ligger på en seismisk aktiv hestesko - en 'ring af ild' - som består af aktive orkaner og jordskælvsområder på randen af Stillehavet.